Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 16:13

  Η Google έκλεισε συμφωνία με τη SpaceX του Μασκ για το δίκτυο δορυφορικού internet Starlink

  Η Google έκλεισε συμφωνία με τη SpaceX του Μασκ για το δίκτυο δορυφορικού internet Starlink
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Google ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η μονάδα cloud της έχει κερδίσει μια συμφωνία για την προμήθεια υπολογιστικών πόρων και δικτύων στο SpaceX, την ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης διαστημικών υπηρεσιών της Elon Musk, για να βοηθήσει στην παροχή υπηρεσιών διαδικτύου μέσω των δορυφόρων Starlink.

  H SpaceX θα εγκαταστήσει σταθμούς εδάφους σε κέντρα δεδομένων της Google που θα συνδέονται με τους δορυφόρους Starlink της SpaceX, με στόχο την παροχή γρήγορης υπηρεσίας διαδικτύου σε επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους.

  Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια νίκη για την Google, καθώς λειτουργεί για να πάρει μερίδιο από την Amazon και τη Microsoft στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά cloud computing.

  Οι επενδυτές βασίζονται στην εκκολαπτόμενη επιχείρηση cloud της Google για να αυξήσουν την ανάπτυξη σε περίπτωση που η διαφημιστική της επιχείρηση επιβραδυνθεί. Ενώ η επιχείρηση cloud της Google απέδωσε μόνο το 7% των συνολικών εσόδων της μητρικής εταιρείας Alphabet κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκε σχεδόν 46% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με αύξηση 32% για τις διαφημιστικές υπηρεσίες της Google.

  Είναι επίσης ένας ασυνήθιστος τύπος συμφωνίας για την Google - ή οποιονδήποτε άλλο πάροχο cloud - καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό δίκτυο της Google που συνδέει κέντρα δεδομένων, και όχι απλώς λειτουργίες εξωτερικής ανάθεσης, όπως υπολογιστική ισχύ ή αποθήκευση δεδομένων σε αυτά τα κέντρα δεδομένων.

  "Αυτό είναι μοναδικό. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει στο παρελθόν ", δήλωσε ο Bikash Koley, επικεφαλής της παγκόσμιας δικτύωσης της Google. "Το πραγματικό δυναμικό αυτής της τεχνολογίας έγινε πολύ προφανές. Η δύναμη του συνδυασμού cloud με καθολική ασφαλή συνδεσιμότητα, είναι ένας πολύ ισχυρός συνδυασμός. "

  "Μας επέλεξαν λόγω της ποιότητας του δικτύου μας και της διανομής και της εμβέλειας του δικτύου μας", δήλωσε ο Thomas Kurian, Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας cloud της Google.

  Η Amazon διαδόθηκε τη δημόσια επιχείρηση cloud με την κυκλοφορία το 2006 εργαλείων πληροφορικής και αποθήκευσης γενικής χρήσης από το τμήμα Web Web Amazon. Η Google παρουσίασε τη δική της υπηρεσία υπολογιστών το 2012. Αλλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Google έχει ξοδέψει χρήματα για τη συναρμολόγηση ενός ιδιωτικού δικτύου οπτικών ινών για τη σύνδεση των κέντρων δεδομένων της, δήλωσε ο Koley. Ενώ μεγάλο μέρος της ανάπτυξης cloud της Google προέρχεται από τη φροντίδα των υπολογιστικών και αποθηκευτικών αναγκών για πελάτες όπως η Goldman Sachs και η Snap, η συμφωνία SpaceX θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες δικτύωσης της Google.

  Οι πάροχοι cloud έχουν επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερα με την ανάβαση της συνδεσιμότητας 5G. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, η Amazon είπε ότι η Dish θα χρησιμοποιούσε υποδομή AWS για την παροχή υπηρεσιών 5G στους καταναλωτές.

  Στην περίπτωση του SpaceX, δεν υπάρχει ανάγκη για πύργους κυψέλης. Αντ 'αυτού, οι συσκευές των πελατών θα επικοινωνούν με δορυφόρους και, στη συνέχεια, οι δορυφόροι θα συνδέονται με τα κέντρα δεδομένων της Google. Μέσα σε αυτά τα κέντρα δεδομένων, οι πελάτες μπορούν να εκτελούν εφαρμογές γρήγορα χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες cloud της Google ή μπορούν να στέλνουν τις πληροφορίες στις υπηρεσίες άλλων εταιρειών που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά, επιτρέποντας χαμηλό λανθάνοντα χρόνο, ώστε να υπάρχει ελάχιστη καθυστέρηση. Στη συνέχεια, τα δεδομένα επιστρέφουν μέσω των κέντρων δεδομένων Google στους δορυφόρους και, στη συνέχεια, στους τελικούς χρήστες.

  Η συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει επτά χρόνια, σύμφωνα με ένα άτομο που αρνήθηκε να κατονομαστεί συζητώντας εμπιστευτικούς όρους.

  Η υπηρεσία Starlink μπορεί να είναι πολύτιμη για τους καταναλωτές που ζουν σε μέρη με περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και για επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς που εκτελούν έργα σε απομακρυσμένες περιοχές, δήλωσε ο Kurian. Προβλέπει ότι με την προσέλκυση Starlink στο δίκτυο cloud της Google θα οδηγήσει τους οργανισμούς να αναπτύξουν εφαρμογές στο cloud της Google για να επωφεληθούν από τις υψηλές ταχύτητες.

  Η Google δεν είναι ο μόνος πάροχος cloud που συνεργάζεται με το Starlink. Τον Οκτώβριο, η Microsoft δήλωσε ότι συνεργάζεται με το SpaceX για να φέρει τη σύνδεση στο Διαδίκτυο Starlink σε αρθρωτά κέντρα δεδομένων Azure cloud τα οποία οι πελάτες μπορούν να αναπτύξουν οπουδήποτε. Το SpaceX θα εξακολουθούσε να βασίζεται στα κέντρα δεδομένων της Google σε αυτό το σενάριο, είπε ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα. (Τα δεδομένα μετακινούνται από το αρθρωτό κέντρο δεδομένων Azure του πελάτη μέσω του δορυφόρου Starlink στο κέντρο δεδομένων της Google και στη συνέχεια προς άλλες υπηρεσίες cloud - και επιστρέφουν στην αντίθετη κατεύθυνση.)

  Αρχικά η SpaceX θα αναπτύξει τους σταθμούς εδάφους στα κέντρα δεδομένων της Google στις ΗΠΑ, αλλά η εταιρεία θέλει να επεκταθεί διεθνώς, είπε το άτομο.

  Το SpaceX είναι μια από τις πιο πολύτιμες ιδιωτικές νεοσύστατες επιχειρήσεις στον κόσμο, έχοντας συγκεντρώσει χρήματα σε αποτίμηση 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο, ανέφερε το CNBC. Η Google επένδυσε 900 εκατομμύρια δολάρια στο SpaceX το 2015. Η SpaceX ξεκίνησε πάνω από 1.500 δορυφόρους Starlink σε τροχιά και την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία δήλωσε ότι περισσότερα από 500.000 άτομα έχουν παραγγείλει ή έχουν κάνει κατάθεση για την υπηρεσία διαδικτύου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ