Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 19:13

  Clarida: Τα στοιχεία για την ανεργία και τον πληθωρισμό δεν επηρεάζουν την πολιτική της Fed

  Clarida: Τα στοιχεία για την ανεργία και τον πληθωρισμό δεν επηρεάζουν την πολιτική της Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις ανησυχίες της αγοράς όσον αφορά την άνοδο του πληθωρισμού επιχείρησε να αμβλύνει για μία ακόμη φορά η Federal Reserve την Τετάρτη, με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Richard Clarida να δηλώνει ότι θα χρειαστεί "λίγος καιρός” ακόμη μέχρις ότου η αμερικανική οικονομία επουλώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις πληγές της από την υγειονομική κρίση ώστε η Fed να εξετάσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

  Ο αντιπρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι οι εκπλήξεις των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων που έδειξαν αδύναμη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και άνοδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο δεν αλλάζουν τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

  Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,2% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, σε επίπεδο που όπως ανέφερε ο Clarida "πολύ υψηλότερα" από αυτό που περίμενε.

  Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 266.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, περίπου το ένα τέταρτο της βελτίωσης που ανέμεναν οι αξιωματούχοι της Fed και πολλοί οικονομολόγοι.

  Μιλώντας στο συμπόσιο της Εθνικής Ένωσης Οικονομικών Επιχειρήσεων, ο Clarida χαρακτήρισε το γεγονός αυτό "τη μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία".

  Ωστόσο, τόνισε ότι εξακολουθεί να εκτιμά πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική, ενώ πρόσθεσε ότι τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση καθιστούν τον ρυθμό ανάκαμψης της αγοράς εργασίας "πιο αβέβαιο" γεγονός που επιβεβαιώνει τη "σοφία" της Fed να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.

  "Δεν θα δίσταζαμε να δράσουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό", δήλωσε ο Clarida, αλλά "αυτό είναι ένα στοιχείο, όπως και η έκθεση για την αγορά εργασίας... Έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα ασκήσει κάποια ανοδική πίεση στις τιμές".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ