Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Μαϊ-2021 18:45

  Για "ορισμένη μεταβλητότητα" του πληθωρισμού προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

  Για "ορισμένη μεταβλητότητα" του πληθωρισμού προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε σήμερα ότι ο πληθωρισμός το τρέχον έτος θα παρουσιάσει "ορισμένη μεταβλητοτητα", τονίζοντας ωστόσο ότι μεσοπρόθεσμα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

  Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει ο δείκτης τιμών καταναλωτή να σκαρφαλώσει προσωρινά πάνω από τον στόχο του 2% προς το τέλος του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

  Η κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει γύρω στο 2% μεσοπρόθεσμα.

  "Έχουμε μια πρόβλεψη που βλέπει ισχυρή ανάκαμψη, αλλά στη συνέχεια επανέρχεται η ισορροπία", δήλωσε ο Andrew Bailey, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, στο CNBC.

  "Θα υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού φέτος, διότι υπάρχουν τα λεγόμενα "αποτελέσματα βάσης". Οι τιμές της ενέργειας ήταν πολύ χαμηλές πέρυσι την ίδια περίοδο, οπότε θα υπάρξει επίδραση", τόνισε.

  "Ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει ορισμένη μεταβλητότητα φέτος, καθώς αυτές οι επιδράσεις έρχονται και φεύγουν. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε στοιχεία που να μας ανησυχούν, αλλά θα παρακολουθούμε την εξέλιξή του πολύ προσεκτικά", δήλωσε ο Bailey.

  Σημειώνεται ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 10% το 2020 ως αποτέλεσμα κρίσης που προκάλεσε η πανδημίας,  ετήσια επίδοση που αποτελεί τη χειρότερη εδώ και περισσότερο από τρεις αιώνες.

  Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων καθώς αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη αυτό το έτος.

  Ειδικότερα, η BoE κράτησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% και το μέγεθος του προγράμματος για τις αγορές ομολόγων στις 895 δισ. λίρες ($1,24 τρισ.), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

  Την ίδια στιγμή η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο ύψος των 3,4 δισ. λιρών την εβδομάδα για την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, από τον υφιστάμενο ρυθμό των 4,4 δισ. λιρών την εβδομάδα. 

  "Η αναμενόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος αγορών [των ομολόγων] παραμένει αμετάβλητη. Αυτή η επιχειρησιακή απόφαση δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτική", σημειώνει η BoE σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

  Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση της για την οικονομική ανάπτυξη το 2021 στο 7,25% από 5,0% προηγουμένως. Ωστόσο, χαμήλωσε την πρόβλεψη της για το 2022 στο 5,75% από 7,25% προηγουμένως.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της BoE, η βρετανική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στο μέγεθος που είχε πριν την πανδημία το τελευταίο τρίμηνο του 2021, νωρίτερα από την προηγούμενη εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ