Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Μαϊ-2021 22:12

  Το Ιράν αναμένει άρση των αμερικανικών κυρώσεων μετά τις συνομιλίες στη Βιέννη - Κατεβάζουν τις προσδοκίες οι ΗΠΑ

  Ποιες οι επιπτώσεις του 'σαμποτάζ' στη Νατάνζ στις διπλωματικές προσπάθειες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:25

  Η Τεχεράνη αναμένει να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του πετρελαίου, των τραπεζών αλλά και σε άλλους κλάδου, καθώς και αυτές που αφορούν σε πρόσωπα της χώρας και θεσμικούς φορείς βάσει των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις συνομιλίες στη Βιέννη, με την Ουάσιγκτον όμως να κατεβάζει τις προσδοκίες για άμεση διευθέτηση του θέματος

  "Οι κυρώσεις... στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ή εκείνες που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία, τον χρηματοοικονομικό τομέα, τις τράπεζες και τα λιμάνια, όλες πρέπει να αρθούν βάσει των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής", ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν για τα πυρηνικά το Σάββατο, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.. 

  Ο Araqchi δεν ανέφερε στο πλαίσιο ποιου μηχανισμού θα αρθούν οι κυρώσεις ούτε αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ουάσιγκτον και θα επιστρέψει στις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

  "Θα διαπραγματευτούμε έως ότου υπάρχει προσέγγιση στις θέσεις των δύο πλευρών και ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας", είπε ο Αραγκτσί. "Εάν εκπληρωθούν, θα υπάρξει συμφωνία, αν όχι φυσικά δεν θα υπάρξει συμφωνία."

  Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πάντως, κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει τις αναφορές των ιρανικών μέσων ενημέρωσης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε σε προηγούμενες ανακοινώσεις καθώς και στις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος την Παρασκευή τόνισε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε "ασαφές σημείο".

  "Έχουμε δει την προθυμία όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών, να μιλήσουν σοβαρά για τους περιορισμό των κυρώσεων και την επιστροφή πίσω στη συμφωνία για τα πυρηνικά" του 2015, δήλωσε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ωστόσο ότι "είναι ακόμη αβέβαιο εάν αυτό θα καταλήξει σε συμφωνία, στη Βιέννη".

  Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του εκπροσώπου του, Νεντ Πράις, την Πέμπτη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει "δυνητικά πολύς δρόμος", μέχρι την επίτευξη συμφωνίας.

  Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Ρωσία, που συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες στη Βιέννη, με τους Αμερικανούς, αλλά χωρίς την παρουσία Ιρανών -που επί του παρόντος αρνούνται να συναντηθούν με την αμερικανική κυβέρνηση- καλούν σε επιτάχυνση της διαδικασίας για την διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 με την ελπίδα κατάληξης σε συμφωνία σε τρεις εβδομάδες.

  "Μία επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη, αλλά δεν είναι αδύνατη", δήλωσε από την πλευρά της ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή καλώντας σε διπλασιασμό των προσπαθειών, ενώ από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ουλιάνοφ, τόνισε ότι επετεύχθη αναμφισβήτητη πρόοδος, εκφράζοντας μάλιστα "συγκρατημένη αισιοδοξία".

  Η διαδικασία των συνομιλιών ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου, αλλά παρά την πρόοδο, οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο και τα εμπόδια πολλά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ