Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 17:58

  Έρχεται σύσταση για τα εμβόλια AstraZeneca - J&J: Να μην τα κάνουν έγκυες και γυναίκες που σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν

  Έρχεται σύσταση για τα εμβόλια AstraZeneca - J&J: Να μην τα κάνουν έγκυες και γυναίκες που σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία ημέρα πριν ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ηλικιών 30-39, αλλάζουν όπως φαίνεται τα δεδομένα για τις έγκυες και τις γυναίκες που βρίσκονται στη διαδικασία της τεκνοποίησης είτε με φυσική είτε με υποβοηθούμενη σύλληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να κάνει σύσταση στις γυναίκες αυτές να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

  Κατά τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει εισήγηση ούτως ώστε οι κατηγορίες αυτές να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια, δηλαδή με Pfizer και Moderna. Αυτής της τεχνολογίας είναι και το εμβόλιο της CureVac, το οποίο ωστόσο δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Αντιθέτως, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson βασίζονται σε αδενοϊούς.

  Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για τα εμβόλια και τις έγκυες

  Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας για την πορεία του εμβολιασμού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου είχε μιλήσει για τις γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα, λέγοντας ότι η αρχική θέση παγκοσμίως για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση ήταν απαγορευτική, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες στις κλινικές μελέτες. Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλια Covid κατά την κύηση.

  "Το γεγονός ότι και η λοίμωξη, όπως ξέρουμε από τον ιό της γρίπης, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία ή άλλη λοίμωξη, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητας, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις εάν το άτομο, η έγκυος, έχει αυξημένο κίνδυνο" είχε διευκρινίσει η κα. Θεοδωρίδου.

  Συμπλήρωσε δε, ότι τα πρόσφατα στοιχεία τα οποία αναγγέλθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στηρίζονται σε ένα μητρώο καταγραφής των κυήσεων που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις, πολύ σημαντικός αριθμός, και που αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς που έγιναν στις εγκύους.

  "Αυτό αν θέλετε άναψε και το πράσινο φως και υιοθέτησε την αντίστοιχη οδηγία και η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών με την βέβαια πάντα σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου ή του θεράποντος ιατρού, που είναι πιο κοντά και γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό της εγκύου. Επομένως, τα εμβόλια Covid που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να γίνονται πλέον και στις εγκύους και να τις προφυλάσσουν από τον αυξημένο κίνδυνο της λοίμωξης κατά την κύηση" ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.

  Είχε συμπληρώσει μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να γίνεται για αυτούς τους λόγους τεστ κύησης πριν τον εμβολιασμό, καθώς επίσης και ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει την γονιμότητα και δεν χρειάζεται, επίσης, αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγω του εμβολιασμού.

  Τέλος, σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, ο θηλασμός είναι ασφαλής, δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε ιός στο μητρικό γάλα, αλλά και από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι τόσο από την νόσηση όσο από τον εμβολιασμό υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα, τα οποία προσφέρουν σημαντική προστασία στο βρέφος.

  ΠΗΓΗ: TheToC.gr
   

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Μ. Σχοινάς: Απο φθινόπωρο στην ΕΕ μόνο mRNA εμβόλια που καλύπτουν τις μεταλλάξεις

  * Στα δικαστήρια και επισήμως η ΕΕ κατά AstraZeneca για καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ