Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 14:18

  Η Total αναστέλλει επ' αόριστον το έργο LNG στη Μοζαμβίκη για λόγους ασφάλειας

  Η Total αναστέλλει επ' αόριστον το έργο LNG στη Μοζαμβίκη για λόγους ασφάλειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total ανέστειλε το έργο καταστασκευής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου, ύψους 20 δισ. δολαρίων, στη Μοζαμβίκη επ’ αόριστον, λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή, που έχει ενταθεί από τον Μάρτιο μετά και την επίθεση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους

  Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για την Total, η οποία αγόρασε ποσοστό συμμετοχής στο έργο έναντι τιμήματος 3,9 δισ. δολαρίων το 2019, ελπίζοντας να αρχίσει να εξάγει το καύσιμο μέχρι το τέλος του 2024. Η πρώτη φάση του έργου έχει σχεδιαστεί να παράγει πάνω από 13 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.

  Η Total είχε σταματήσει την κατασκευή του έργου και τον Ιανουάριο λόγω θεμάτων ασφάλειας, καθώς περισσότεροι από 100 αντάρτες εισέβαλαν στην πόλη Πάλμα που βρίσκεται κοντά στο έργο, αλλά μετά την ανακατάληψη του ελέγχου της πόλης από τον στρατό της χώρας ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες 

  Ωστόσο, η νέα έξαρση βίας στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Cabo Delgado "οδηγεί την Total, ως διαχειρίστρια του έργου LNG της Μοζαμβίκης, να κηρύξει κατάσταση ανωτέρας βίας", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα. Αυτός "είναι ο μόνος τρόπος για την καλύτερη προστασία της συμμετοχής της στο έργο, μέχρι να συνεχιστούν οι εργασίες”, ανέφερε η εταιρεία. Πρόσθεσε πάντως ότι η χρηματοδότηση του έργου παραμένει σε ισχύ και "η μονάδα LNG της Μοζαμβίκης συμφώνησε με τους πιστωτές να διακόψουν προσωρινά την ροή δανείων”.

  Η κατάσταση ανωτέρας βίας είναι μια ρήτρα που επιτρέπει στα μέρη να αναστείλουν ή να τερματίσουν συμβάσεις λόγω γεγονότων που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό τους, όπως πολέμους ή φυσικές καταστροφές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ