Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 23:59

  ΗΠΑ: Επιτροπή του CDC συνιστά τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson

  ΗΠΑ: Επιτροπή του CDC συνιστά τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 24.04.2021 - 00.22

  Η συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνέστησε την Παρασκευή να αρχίσει εκ νέου η χρήση του μονοδοσιακού εμβολίου κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

  Η σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε, με 10 ψήφους υπέρ, 4 κατά και μία αποχή, από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης του CDC, ανοίγει το δρόμο για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να άρουν τη παύση σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της J&J ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

  Η επιτροπή, μια εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το CDC, είχε αποφασίσει να αναβάλει την απόφαση για το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα, καθώς αξιωματούχοι συνέχισαν να ερευνούν τις περιπτώσεις έξι γυναικών, ηλικίας 18 έως 48 ετών, που ανέπτυξαν θρόμβους αίματος, σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια εντός περίπου δύο εβδομάδων από τη λήψη του εμβολιασμού.

  Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το CDC στις 13 Απριλίου ζήτησαν από τις πολιτείες να σταματήσουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της J&J "για προληπτικούς λόγους" μετά τα έξι αυτά περιστατικά. Μέσα σε λίγες ώρες από την σύσταση, περισσότερες από δώδεκα πολιτείες καθώς και ορισμένα φαρμακεία ανά την χώρα σταμάτησαν τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της J&J, αντικαθιστώντας σε κάποιες περιπτώσεις τα προγραμματισμένα ραντεβού με τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna.

  Σύμφωνα με μια παρουσίαση στη συνεδρίαση, η μη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου της J&J θα καθυστερούσε τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατά 14 ημέρες.

  Στελέχη της J&J δήλωσαν στην επιτροπή ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερβαίνουν τους κινδύνους, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια θα αποτρέψουν θανάτους και νοσηλείες. Πρότειναν μάλιστα μια νέα προειδοποιητική ετικέτα για το εμβόλιο που θα εξηγεί τον κίνδυνο των θρόμβων αίματος.

  "Εκτιμούμε ότι εάν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ εμβολιαστούν με το σκεύασμα της J&J, θα υπάρξουν κατά 2.000 λιγότεροι θάνατοι και κατά 6.000 λιγότερες νοσηλείες", δήλωσε η Dr. Joanne Waldstreicher, επικεφαλής ιατρός της εταιρείας.

  Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η J&J ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την διάθεση του εμβολίου της στην Ευρώπη καθώς οι ρυθμιστικές αρχές υποστήριξαν το εμβόλιο με τη προϋπόθεση να προστεθεί μια σχετική προειδοποίηση στην ετικέτα.

  Πριν από τη σύσκεψη του CDC, ο Δρ. Wilbur Chen, μέλος της επιτροπής, δήλωσε στο CNBC ότι βλέπει "τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων" που δείχνουν ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ