Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 13:03

  Έκθεση για "αρμενικές επιθέσεις" κατά Τούρκων ξεκινά ο Ερντογάν στην επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  Έκθεση για "αρμενικές επιθέσεις" κατά Τούρκων ξεκινά ο Ερντογάν στην επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αργά την Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι μια έκθεση "στη μνήμη των Τούρκων διπλωμάτων που σκοτώθηκαν από αρμενικές τρομοκρατικές ομάδες" θα ανοίξει στο Λος Άντζελες και την Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την οποία αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

  Φαίνεται πως η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή τέθηκε σε κίνηση, καθώς λίγες ώρες πριν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ άρχισε να  προωθεί αμφιλεγόμενη αμερικανική αναφορά του 1919 για να δείξει πως δεν έγινε Γενοκτονία των Αρμενίων.

  Σε μια δήλωση σχετικά με την "Έκθεση των Μαρτύρων Διπλωματών" που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας, αναφέρεται ότι οι επιθέσεις της δεκαετίας του 1970 και του 1980 πραγματοποιήθηκαν από τρομοκρατικές ομάδες της Αρμενίας - τον Αρμενικό Μυστικό Στρατό για την Απελευθέρωση της Αρμενίας (ASALA) και του Κομάντο Δικαιοσύνης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (JCAG) - σκότωσαν 58 Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 31 διπλωματών. Συνολικά 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις και πολλοί τραυματίστηκαν.

  Η δήλωση πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στους Τούρκους διπλωμάτες που συνέχισαν τα καθήκοντά τους παρά τις απειλές και τις επιθέσεις των αρμενικών τρομοκρατικών ομάδων μεταξύ 1973 και 1984 και έχασαν τη ζωή τους για το σκοπό αυτό.

  Το Λος Άντζελες ήταν το μέρος όπου ο Γενικός Πρόξενος Μεχμέτ Μπάινταρ και ο Πρόξενος Μπαχαντίρ Ντεμίρ σκοτώθηκαν από έναν Αρμένιο τρομοκράτη στις 27 Ιανουαρίου 1973. Ο Μπάινταρ και ο Ντέμιρ ήταν οι πρώτοι Τούρκοι διπλωμάτες που σκοτώθηκαν από Αρμένιους τρομοκράτες.

  Σε μια άλλη τρομοκρατική επίθεση στις 28 Ιανουαρίου 1982, ο Κεμάλ Αρικάν, γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Λος Άντζελες, σκοτώθηκε από Αρμένιους τρομοκράτες που ήταν συνδεδεμένοι με την τρομοκρατική ομάδα JCAG.

  Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον βαθμό στον οποίο το τουρκικό κράτος συνεχίζει να είναι σε άρνηση απέναντι στην πραγματικότητα, για λόγους ύπαρξης, η έκθεση στοχεύει "να εξηγήσει τις λεπτομέρειες των συστηματικών τρομοκρατικών επιθέσεων και δολοφονιών με στόχο Τούρκους αξιωματούχους που εκπροσώπησαν τη χώρα στο εξωτερικό", λες και ήταν κάτι αυθαίρετο που γεννήθηκε από το πουθενά.

  Μεταξύ 1973 και 1993, συνολικά 33 Τούρκοι διπλωμάτες, υπάλληλοι και οικογένειες που εδρεύουν σε τουρκικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό δολοφονήθηκαν από αυτές τις αρμενικές τρομοκρατικές ομάδες.

  Με έτος ίδρυσης το 1975 στη Βηρυτό του Λιβάνου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, η ASALA είναι υπεύθυνη για εκατοντάδες αιματηρές τρομοκρατικές ενέργειες.

  Σύμφωνα με την τουρκική μελέτη του 2006 "Armenian Terror" του Ομέρ Ενγκίν Λουτέμ, πρώην Τούρκου διπλωμάτη, οι δολοφονίες εκτείνονταν σε ηπείρους, που έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Λίβανο, την Ελλάδα, την Ελβετία, τις Κάτω Χώρες, τον Καναδά, Πορτογαλία, Ιράν και Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ενώ η μαρξιστική-λενινιστική ASALA όχι μόνο στόχευε στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες και έγινε διαβόητη για βομβαρδισμό του 1975 στο γραφείο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών της Βηρυτού, η εθνικιστική JCAG στόχευε μόνο την Τουρκία επειδή πίστευε ότι η επίθεση σε άλλες χώρες θα βλάψει τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας της Αρμενίας.

  Όπως αναφέρει η Hürriyet "οι αρμενικές τρομοκρατικές επιθέσεις εντάθηκαν από το 1980 έως το 1983, όταν συνέβησαν 580 από τις 699 επιθέσεις - πάνω από το 80%", σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη που αγνοεί το σχεδόν 1,5 Αρμένιους που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν σε διάστημα σχεδόν μίας δεκαετίας τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ