Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Απρ-2021 10:27

  Η Orsted σχεδιάζει προσφορά για το "πράσινο νησί" που δημιουργεί η Δανία

  Η Orsted σχεδιάζει προσφορά για το "πράσινο νησί" που δημιουργεί η Δανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο κατασκευαστής αιολικών πάρκων Orsted σχεδιάζει να υποβάλει κοινή προσφορά με το δανέζικο συνταξιοδοτικό ταμείο ATP για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του πρώτου ενεργειακού νησιού στον κόσμο, στη Βόρεια Θάλασσα.

  Το τεχνητό νησί, το οποίο θα παράγει και θα αποθηκεύει αρκετή "πράσινη" ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 3 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών, εγκρίθηκε από τους Δανούς βουλευτές τον Φεβρουάριο ως μέρος των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας.

  "Το ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αξιοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πόρων της Δανίας, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση της Δανίας και της Ευρώπης και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Δανία", δήλωσε η Orsted σε ανακοίνωση.

  Η Orsted αναμένει ότι το έργο, το οποίο θα ανήκει κατά πλειοψηφία στο κράτος της Δανίας, θα τεθεί σε δημοπρασία τον επόμενο χρόνο και θα ληφθεί απόφαση το 2023, δήλωσε εκπρόσωπος. Οι ακριβείς όροι του διαγωνισμού δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

  Με μέγεθος 18 γηπέδων ποδοσφαίρου, σε πρώτη φάση το νησί θα συνδεθεί με εκατοντάδες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και θα παρέχει ισχύ σε νοικοκυριά και "πράσινο" υδρογόνο για τη ναυτιλία, την αεροπορία, τη βιομηχανία και τις βαριές μεταφορές.

  Το ενεργειακό νησί, το οποίο θα κοστίσει περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια, θα βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Δανίας. Οι γύρω ανεμογεννήτριες θα έχουν αρχική χωρητικότητα 3 gigawatt και αναμένεται να λειτουργήσουν περίπου το 2033.

  Η Orsted είναι η μεγαλύτερη εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, έχοντας εγκαταστήσει σχεδόν το ένα τέταρτο της υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας, ενώ η ATP είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ευρώπης με 960 δισεκατομμύρια κορώνες υπό διαχείριση.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ