Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Απρ-2021 18:36

  Εναρμόνιση των περιορισμών στη Γερμανία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Η γερμανική βουλή ψήφισε ενιαία μέτρα που θα ισχύουν σε ολόκληρη την επικράτεια σε καιρούς πανδημίας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επεισόδια σε διαδήλωση διαμαρτυρίας.

  Με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων η γερμανική βουλή ψήφισε την τροποποίηση του νόμου για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων. Τις αλλαγές απέρριψαν οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα η Αριστερά και η Εναλλακτική για τη Γερμανια (AfD), ενώ λευκό ψήφισαν οι Πράσινοι. Οι τροποποιήσεις επιτρέπουν για πρώτη φορά την επιβολή ενιαίων μέτρων σε ολόκληρη τη Γερμανία: περιορισμούς στις επαφές, απαγόρευση της κυκλοφορίας όπως και κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων. Επειδή με τις τροποποιήσεις μεταφέρονται αρμοδιότητες των κρατιδίων στο κεντρικό κράτος, απαιτείται και οι σύμφωνη γνώμη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου στο οποίο εκπροσωπούνται τα κρατίδια. Παρόμοιες ρυθμίσεις είχαν αποφασίσει τους προηγούμενους μήνες στις διασκέψεις τους η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων. Στη συνέχεια όμως τα κρατίδια ακολουθούσαν τη δική τους ατζέντα, πράγμα που προκάλεσε κριτική στη γερμανική κοινή γνώμη.

  Οι τροποποιήσεις

  Τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε σήμερα η βουλή θα εφαρμόζονται σε νομούς και μεγαλουπόλεις, όταν ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά για τρεις συνεχόμενες ημέρες τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Σε αυτή την περίπτωση θα ισχύει μεταξύ άλλων:

  -απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ ως τις 5.00 το πρωί με λίγες εξαιρέσεις,

  -περιορισμός των ιδιωτικών επαφών στο ένα νοικοκυριό με ένα άτομο από ένα άλλο (εξαιρούνται παιδιά μέχρι 14 ετών),

  -σε κηδείες θα μπορούν να παραβρίσκονται ως και 30 άτομα,

  -κλειστά παραμένουν ξενοδοχεία και εστίαση,

  -με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων και καλλυντικών όπως και βιβλιοπωλεία, η επίσκεψη των άλλων καταστημάτων του λιανεμπορίου θα επιτρέπεται με αρνητικό τεστ κορονοϊού.

  Ο δείκτης θετικότητας είναι διαφορετικός στην περίπτωση των σχολείων. Από τη στιγμή που τα κρούσματα σε μια περιοχή ξεπεράσουν τα 165 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών θα κλείνουν τη μεθεπόμενη ημέρα. Εξαιρούνται οι τάξεις των τελειόφοιτων και σχολεία ειδικής αγωγής.

  Ενστάσεις της αντιπολίτευσης και διαδήλωση

  Αιτιολογώντας τη στάση τους να ψηφίσουν λευκό, οι Πράσινοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για να καταπολεμηθεί η πανδημία. Η κυβέρνηση αντιδρά "αργά" και τα μέτρα είναι "ατελέσφορα". Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν για διαφορετικούς επιμέρους λόγους το νομοσχέδιο. Η Αριστερά επέκρινε ότι οι περιορισμοί για τα σχολεία είναι αυστηρότεροι απ’ ότι για τις επιχειρήσεις. Οι δε Φιλελεύθεροι εκτίμησαν ότι οι περιορισμοί δεν συνάδουν με τα δικαιώματα και τις ελευθέριες του ατόμου που προβλέπονται από το σύνταγμα. Και το εθνικιστικό AfD κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί "να βάλει σε καραντίνα το μισό λαό".

  Και ενώ συνεδρίαζε η βουλή περισσότερα από 8.000 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της αυστηροποίησης των περιορισμών και την κυβερνητική πολιτική για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μετά από λίγη ώρα η αστυνομία ανακοίνωσε τη διάλυση της πορείας, επειδή πολλοί διαδηλωτές παραβίαζαν τους κανονισμούς προστασίας – ούτε φορούσαν μάσκες και ούτε τηρούσαν την κοινωνική απόσταση. Κατόπιν αυτού διαδηλωτές άρχισαν να πετούν μπουκάλια στους αστυνομικούς και ορισμένοι από αυτούς επιδίωξαν να περάσουν τα φράγματα προκειμένου να φτάσουν στο κτήριο της βουλής. Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού, υπήρξαν δεκάδες συλλήψεις.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ