Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Απρ-2021 20:13

  Η Κομισιόν και η Αυστρία εξασφαλίζουν εμβόλια κατά της Covid-19 για τα Δυτικά Βαλκάνια

  Ελεύθερη η εισαγωγή εμβολίων στην Κολομβία από ιδιωτικές εταιρείες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αυστρία ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη συμφωνιών για την παράδοση εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 στα Δυτικά Βαλκάνια.

  Οι 651.000 δόσεις BioNTech/Pfizer χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διαμοιραστούν με τη βοήθεια της Αυστρίας. Η πρώτη παράδοση σε όλους τους εταίρους στην περιοχή αναμένεται τον Μάιο, με τακτικές παρτίδες να συνεχίζονται έως τον Αύγουστο.

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: "Είναι ζωτικής σημασίας να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού παντού. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι εξασφαλίσαμε δόσεις για να βοηθήσουμε στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και άλλων ευάλωτων ομάδων στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαραστέκεται στους εταίρους μας στην περιοχή, οι οποίοι αναζητούσαν σε μας στήριξη. Θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για τη διευκόλυνση αυτής της μεταφοράς, με την οποία επιδεικνύει τη σταθερή της δέσμευση και αλληλεγγύη προς τα Δυτικά Βαλκάνια."

  Ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, πρόσθεσε: "Παρά την τρέχουσα παγκόσμια έλλειψη, η ΕΕ θα προσφέρει σωτήρια εμβόλια στα Δυτικά Βαλκάνια. Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 έχουμε παράσχει στήριξη: πρώτον, με ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, όπως μάσκες, αναπνευστήρες, μονάδες εντατικής θεραπείας και ασθενοφόρα· δεύτερον, με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Τώρα, θα βοηθήσουμε στο να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη γραμμή του πυρός σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και ορισμένων άλλων ευάλωτων ομάδων. Δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για τα Δυτικά Βαλκάνια, το μέλλον των οποίων βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

  Ο αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, Alexander Schallenberg, τόνισε: "Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ταχεία και ολοκληρωμένη διάθεση των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 σε ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η στήριξη που προσφέρουμε στα Δυτικά Βαλκάνια για την απόκτηση εμβολίων αποτελεί πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και επένδυση στην υγεία και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Σε τελική ανάλυση, τα κενά σημεία στον χάρτη του εμβολιασμού, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, αποτελούν κίνδυνο για όλους μας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς."

  Η Αυστρία διευκόλυνε την ανταλλαγή των εμβολίων αυτών μέσω νομικών ρυθμίσεων με τον παραγωγό και τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων. Οι δόσεις χρηματοδοτούνται από τη δέσμη των 70 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020 για να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους των εμβολίων, τα οποία εξασφαλίζονται στο πλαίσιο των ενωσιακών συμφωνιών προαγοράς για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων. Η συνολική κατανομή μεταξύ των χωρών θα βασιστεί στις επιδημιολογικές ανάγκες, δίνοντας προτεραιότητα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ