Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 10:47

  Τουρκία: Ο Ερντογάν επιδιώκει άρση ασυλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου

  Τουρκία: Ο Ερντογάν επιδιώκει άρση ασυλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας υπέβαλε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση μια νέα σύνοψη των διαδικασιών που επιδιώκουν την άρση της νομοθετικής ασυλίας των δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

  Η Κοινή Επιτροπή Συντάγματος και Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου θα εξετάσει την περίληψη των διαδικασιών που εκπόνησαν οι εισαγγελείς.

  Μεταξύ των βουλευτών του CHP που βρέθηκαν στο στόχαστρο, εκτός από τον Κιλιτσντάρογλου, είναι οι Ογούζ Κάαν Σαλιτζί, Μουχαρέμ Ερκέκ, Γιουνούς Εμρέ, Φετί Ατσικέλ, Φαΐκ Οζτράκ και Αχμέτ Τουντζάι Οζκάν.

  Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει επίσης να άρει την ασυλία δύο βουλευτών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP): Αϊσέ Ατζάρ Μπασαράν και Κεμάλ Μπουλμπούλ.  

  Εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει για να άρει την ασυλία από τους βουλευτές, θα δικαστούν από τουρκικά δικαστήρια.

  Η περίληψη των διαδικασιών εναντίον των βουλευτών του CHP αφορά το φυλλάδιο του κόμματος με τίτλο "Το πολιτικό σκέλος της FETÖ σε 21 ερωτήσεις".

  Οι τουρκικές αρχές αναφέρονται στο δίκτυο Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση Φετουλαχιστών (FETÖ).

  Ο Ισλαμιστής κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ ήταν κάποτε σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), καθώς και οι δύο ξεκίνησαν ώς πολιτικά τέκνα του Νετζμετίν Ερμπακάν.

  Το δίκτυο Γκιουλέν διέθετε σχολεία, τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία, έως ότου οι δύο άνδρες "τα έσπασαν" δημοσίως το 2013.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ