Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2021 15:38

  Αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν προσπαθεί να εξηγήσει πού πήγαν τα $128 δισ. της Κεντρικής Τράπεζας

  Αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν προσπαθεί να εξηγήσει πού πήγαν τα $128 δισ. της Κεντρικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αντιπολίτευση και διάφοροι οικονομολόγοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Τουρκίας και συγκεκριμένα τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι αποστράγγιξε τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, πωλώντας 128 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να διατηρηθεί σε χαμηλά ει δυνατόν επίπεδα η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό δολάριο.

  Το ποσό των χρημάτων που εκτιμάται ότι πουλήθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των προσπαθειών είναι 128 δισεκατομμύρια δολάρια. Επομένως, το "πού είναι 128 δισεκατομμύρια δολάρια;" έχει γίνει ένα σύνθημα της αντιπολίτευσης, που γίνεται συχνά πυκνά ένα από τα δημοφιλή θέματα του Twitter τους τελευταίους μήνες.

  Ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Νουρετίν Τζανικλί, ανταποκρίθηκε στους ισχυρισμούς σχετικά με το έλλειμμα των 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.

  Όπως δήλωσε, μέσω ανάρτησης στο Twitter (!) 36 δισεκατομμύρια δολάρια από τo αποθεματικό χρησιμοποιήθηκαν για εισαγωγές χρυσού και 75 δισεκατομμύρια δολάρια αγοράστηκαν από πραγματικά και νομικά πρόσωπα.

  "Ο ιδιωτικός τομέας έχει πληρώσει 43 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους σε ξένο νόμισμα στο εξωτερικό. Οι ξένοι επενδυτές χαρτοφυλακίου αγόρασαν 12 δισεκατομμύρια δολάρια και τα πήραν στο εξωτερικό", έγραψε.

  "Όταν προσθέτουμε αυτά τα τέσσερα στοιχεία, φτάνουμε αισίως τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ πάνω από 128 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε πωλήσεις 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και το 2020", έγραψε ο Τζανικλί. "Επειδή μπορεί να προκύψουν περιοδικές μεταβολές στο δεδουλευμένο ποσό των πληρωμών. Αυτός ο πίνακας μας δείχνει ότι 128 δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των προαναφερόμενων πληρωμών".

  Η Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε όλες τις άμεσες και έμμεσες πωλήσεις σε ξένο νόμισμα στην τιμή της αγοράς και δεν πούλησε δολάρια σε κανέναν κάτω από την τιμή της αγοράς, υπογράμμισε ο Τζανικλί.

  Κατά τη διάρκεια της θητείας του Αλμπαϊράκ, η κυβέρνηση διατήρησε τα επιτόκια χαμηλά ως μέρος της θεωρίας του Ερντογάν, ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν υψηλότερο πληθωρισμό.

  Μετά την παραίτηση του Αλμπαϊράκ στις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση άλλαξε αυτήν την πολιτική, αυξάνοντας σταδιακά τα επιτόκια από 10,25% σε 19%. Παρ' όλα αυτά και παρ' όλες τις υποσχέσεις Ερντογάν για αλλαγή πολιτικής, απολύθηκε και ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, κίνηση που έριξε στον κάλαθο των αχρήστων την καλή πορεία της λίρας και την έφερε πάλι σε δεινότατη θέση.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα:

  Ο Ερντογάν "έφαγε" τον τέως κεντρικό τραπεζίτη γιατί... σκάλιζε τα όσα έκανε ο Αλμπαϊράκ

  Anonymous: Ο Αλμπαϊράκ έκδιώχθηκε γιατί πήρε 14 δισ. ευρώ εν αγνοία του Ερντογάν

  Yeni Safak: Το "λόμπι επιτοκίων" πιέζει για αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της Κεντρικής Τράπεζας

  Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Τα σκάνδαλα του "γαμπρού" και οι "πονοκέφαλοι" για τον Ερντογάν

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ