Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 20:21

  Ερντογάν-Ντμπέιμπα υπέγραψαν 5 συμφωνίες: "Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στο τουρκο-λυβικό μνημόνιο"

  Ερντογάν-Ντμπέιμπα υπέγραψαν 5 συμφωνίες: "Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στο τουρκο-λυβικό μνημόνιο"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:45

  Ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντελ Χαμίντ Νπμπέιμπα πραγματοποιούν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

  "Η διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λαού της Λιβύης είναι οι πρωταρχικοί μας στόχοι", δήλωσε ο Ερντογάν.

  "(Στη Λιβύη) εκείνοι που συμφώνησαν με το πραξικόπημα και τους συνωμότες πραξικοπηματίες αντί για δικαιώματα, δικαιοσύνη και νομιμότητα έγιναν εταίροι σε αυτές τις σφαγές. Η υποστήριξή μας προς τη Λιβύη απέτρεψε νέες σφαγές και άνοιξε το δρόμο για κατάπαυση του πυρός. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, η Ιδρύθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας", είπε και προσέθεσε: "Στη Λιβύη, η Τουρκία, όπως νωρίτερα, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη προς τη νόμιμη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Έχουμε τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα στη Λιβύη, ο οποίος επιστρέφει με επιταχυνόμενα βήματα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας από κοινού για μια Λιβύη που κυριαρχείται από την ειρήνη και την ευημερία. Το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών. Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα".

  Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα παραδώσει 150.000 δόσεις εμβολίου Covid-19 στη Λιβύη από αύριο.

  Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών υπέγραψαν πέντε συμφωνίες. Όπως έγινε γνωστό, στις συναντήσεις, που προηγήθηκαν των υπογραφών, συμμετείχε το σύνολο των υπουργών της Τουρκίας, ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ, και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης, οι επικεφαλής των τριών στρατιωτικών σωμάτων.

  Από την πλευρά του ο Ντμπέιμπα στην ομιλία του δήλωσε ότι είναι "ευγνώμονες για την υποστήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη για μια μόνιμη εκεχειρία".

  Ωστόσο, ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν "μεσογειακό διάλογο", δηλαδή ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, όπου τα κράτη μπορούν να συζητήσουν για τα κοινά τους συμφέροντα, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει διάλογος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

  "Τονίσαμε ότι η Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Δικαιοδοσίες είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών. Θέλουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις και τον όγκο τους. Είμαστε επίσης πρόθυμοι να αναπτύξουμε συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με την Τουρκία. Στον τομέα των μεταφορών, συζητήσαμε επίσης θέματα όπως η επανάληψη των πτήσεων της Turkish Airlines. Θέλουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές σχέσεις με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Τουρκία.", δήλωσε ο Λίβυος πολιτικός. 

  Σε αυτό το πλαίσιο οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι οι: "Πρωτόκολλο για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβύη", "Μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή 3 μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Λιβύη", "Μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή νέου διεθνούς τερματικού σταθμού του αεροδρομίου της Τρίπολης" και "Κατασκευή νέας αγοράς στην Τρίπολη".

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ακάρ: Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στρατιωτική βοήθεια και συμβουλές στη Λιβύη

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ