Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 19:46

  Bloomberg: Πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για περιορισμό του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 60

  Bloomberg: Πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για περιορισμό του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 60
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Πορτογαλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας του μπλοκ προτείνοντας μια κοινή προσέγγιση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

  Στην επιστολή, που είδε το Bloomberg, η χώρα προτείνει μια κοινή θέση που περιορίζει τη χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών.

  "Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση και το να περιορίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου AstraZenca στις ίδιες ηλικιακές ομάδες μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης", αναφέρει η επιστολή, η οποία υπογράφεται από την πορτογαλική υπουργό Υγείας Marta Temido και με ημερομηνία 9 Απριλίου.

  Η πρόταση ήρθε αφότου οι υπουργοί δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμπέρασμα την περασμένη εβδομάδα για τις πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ του εμβολίου της Astra και ενός σπάνιου τύπου θρομβώσεων.

  Η επιστολή αναφέρει ότι "πηγαίνοντας στη συνάντηση, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής, τα κράτη μέλη ήταν βαθιά διχασμένα ως προς το τι να κάνουν". Στη συνέχεια, λέει ότι "η ευαισθησία επί του θέματος άφησε πολλούς από μας απογοητευμένους, και αυτό ήταν σαφές καθώς τα κράτη μέλη λάμβαναν τον λόγο".

  Παρά τους κινδύνους, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα -και η Βρετανική Αρχή- επέμειναν την περασμένη Τετάρτη ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων και ότι ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει ένα ζωτικό εργαλείο στον αγώνα.

  Σε απάντηση στις ανησυχίες για την ασφάλεια, η Ιταλία ακολούθησε τη Γερμανία και τη Γαλλία προτείνοντάς τη χρήση του εμβολίου μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, ενώ η  Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου  συμβούλεψε να προσφερθεί σε άτομα κάτω των 30 ετών μια εναλλακτική λύση, εάν υπάρχει διαθέσιμη.

  Οι κινήσεις για τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου ήρθαν λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι βρήκε μια "ισχυρή σχέση" με τις θρομβώσεις. Η ρυθμιστική Αρχή δεν εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση, αφήνοντας τα ηνία στα κράτη μέλη.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Αυστραλία: Εγκαταλείπει τον στόχο του μαζικού εμβολιασμού μετά τα νέα δεδομένα για το AstraZeneca

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ