Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Απρ-2021 09:17

  Κυπριακό: Δύσκολος γρίφος η άτυπη διάσκεψη "5+1"

  Κυπριακό: Δύσκολος γρίφος η άτυπη διάσκεψη '5+1'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποκλείει, κατά την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, η Τουρκία να προχωρήσει σε κινήσεις τακτικής οι οποίες θα έχουν ως στόχο τους τον εγκλωβισμό της Λευκωσίας, προκειμένου να συζητήσει τις συνομοσπονδιακές προτάσεις που προωθούνται από την Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς. Όπως αναφέρει η κυπριακή αφημερίδα "Φιλελεύθερος", η αυριανή επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θεωρείται προπαρασκευαστικού χαρακτήρα ενόψει Γενεύης, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να την εκμεταλλευθεί ψάχνοντας για απαντήσεις στον δύσκολο γρίφο της πενταμερούς.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες: 1. Θα συζητηθούν και θα ξεκαθαρίσουν τα διαδικαστικά των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης. 2. Θα επιδιωχθεί από ελληνοκυπριακής πλευράς να ξεκαθαρίσει περαιτέρω το σκηνικό της πενταμερούς και κυρίως το ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, στη βάση και της συνάντησης Λουτ-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.  3. Θα επιχειρηθεί μια αποκωδικοποίηση του πώς ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σκέφτεται να προσεγγίσει τη συνάντηση 5+1 στη Γενεύη. 

  Από την ενημέρωση που έχει μέχρι στιγμής η Λευκωσία, η Τζέιν Χολ Λουτ κατά την εδώ επίσκεψή της πιο πολύ θα ασχοληθεί με την προετοιμασία και τα οργανωτικά της συνόδου παρά με την ουσία των εκατέρωθεν θέσεων. Η Λευκωσία, στο θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση από την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών.

  Τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στα κατεχόμενα πραγματοποιούνται συσκέψεις και συναντήσεις ενόψει της προετοιμασίας που κάνουν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά για την πενταμερή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθησε σε μια ακόμα σύσκεψη με τη διαπραγματευτική του ομάδα.

  Διαβάστε περισσότερα στο philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ