Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 18:43

  Η Amazon κέρδισε την ιστορική ψηφοφορία - "μάχη" με το συνδικάτο RWDSU στις ΗΠΑ

  ΗΠΑ: Παράνομη η απόλυση δύο εργαζομένων της Amazon
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Amazon κατάφερε τελικώς να κερδίσει την πλειοψηφία στην ιστορική ψηφοφορία για το κατά πόσον οι εργαζόμενοι στην αποθήκη της στο Bessemer της Αλαμπάμα θα γίνονταν οι πρώτοι που θα εντάσσονταν σε κλαδική συνδικαλιστική ομοσπονδία εργαζομένων σε καταστήματα Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστήματα.

  Με την καταμέτρηση να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η Amazon έχει ήδη λάβει τουλάχιστον 1.608 ψήφους, σε σύνολο 3.215.  Οι ψήφοι υπέρ της ένταξης στο συνδικάτο RWDSU (Retail, Wholesale and Department Store Union) μέχρι στιγμής είναι λιγότερες από 800.

  Ήδη από την Πέμπτη το προβάδισμα της Amazon είχε γίνει εμφανές και το  συνδικάτο έχει δεσμευθεί να αμφισβητήσει νομικά το αποτέλεσμα.

  Για παράνομη και ανήκουστη συμπεριφορά της εταιρείας την περίοδο πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας έκανε λόγο ο Stuart Appelbaum, πρόεδρος του RWDSU, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι "η όλη διαδικασία αντιπροσωπεύει μια σημαντικότατη στιγμή για τον εργαζόμενο κόσμο και τη δυνατότητά του να ακουστεί".

  Το συνδικάτο κατηγορεί την Amazon, με βάση έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του, ότι ασκούσε πίεση στα αμερικανικά ταχυδρομεία να εγκαταστήσουν την κάλπη εντός χώρου της εταιρείας και όχι σε χώρο εκτός του ελέγχου της. Παράλληλα, υπάλληλοι σημειώνουν ότι έλαβαν μέρος σε υποχρεωτικού χαρακτήρα συζητήσεις, ομαδικές και κατά μόνας, όπου στελέχη της εταιρείας μιλούσαν για τους "κινδύνους" για τους εργαζόμενους σε περίπτωση που επέλεγαν να συνδικαλιστούν.

  Περίπου 5.800 εργαζόμενοι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται τελικώς κοντά στο 55%.

  Μια νίκη του RWDSU στο Bessemer θα μπορούσε σε μια πορεία χρόνου να αναγκάσει την Amazon σε συζητήσεις για συλλογική σύμβαση με το συνδικάτο, για το οποίο η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων στις αποθήκες αποτελεί προτεραιότητα. Η ίδια η εταιρεία απαντά ότι πληρώνει ήδη 15 δολ. την ώρα, ποσό υπερδιπλάσιο του κατώτατου ομοσπονδιακού μισθού στις ΗΠΑ, ενώ καλύπτει και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων της.

  Στις 18.41 ώρα Ελλάδος, η τιμή της μετοχής της Amazon.com ενισχυόταν κατά 1,35% στη Νέα Υόρκη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ