Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 11:36

  Knot (ΕΚΤ): Η ανάκαμψη θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε να περιορίζουμε τις αγορές ομολόγων

  Knot (ΕΚΤ): Η οικονομική ζημιά από το νέο κύμα κορονοϊού αναμένεται μικρότερη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε πορεία για μια ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο μισό του έτους, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει να μετριάζει σταδιακά τις έκτακτες αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot.

  Η πανδημία, τα lockdowns και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς ενδεχομένως να επιβαρύνουν τις προοπτικές τους επόμενους μήνες, ωστόσο πολλοί διαφορετικοί παράγοντες δείχνουν σε πιθανές θετικές εκπλήξεις μετά τα μέσα του έτους, όταν η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε στο Reuters ο Knot.

  "Εάν η οικονομία προχωρήσει με βάση το βασικό μας σενάριο, θα δούμε καλύτερο πληθωρισμό και ανάπτυξη από το δεύτερο μισό του έτους και στην συνέχεια", σημείωσε ο Knot. "Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν επίσης ξεκάθαρο σε μένα ότι από το τρίτο τρίμηνο και μετά θα μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά να περιορίζουμε τις έκτακτες αγορές στο πλαίσιο της πανδημίας και να τις τερματίσουμε όπως προβλέπεται τον Μάρτιο του 2022".

  Η ΕΚΤ ενίσχυσε τις αγορές τον προηγούμενο μήνα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισ. ευρώ, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η ενίσχυση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας. 

  "Στο βαθμό που οι υψηλότερες ονομαστικές αποδόσεις οδηγούνται από τον καλύτερο πληθωρισμό και τις προοπτικές της ανάπτυξης, για εμένα αυτό είναι κάτι θετικό", ανέφερε. 

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 4,4% από 4,2% προηγουμένως, σημειώνοντας ότι οι απώλειες από τα lockdowns θα καλυφθούν και με το παραπάνω όταν οι οικονομίες ξανανοίξουν. 

  "Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να περιμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο μισό του έτους", σχολίασε ο Knot. Οι καταναλωτές είναι ανυπόμονοι να ξοδέψουν και πάλι, έρχεται περισσότερη δημοσιονομική στήριξη και το εξωτερικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά, ανέφερε. 

  "Η επιδείνωση αφορά περισσότερο το βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αλλά δεν έχει αλλάξει τις προοπτικές πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και τόσο πολύ", σημείωσε ο Knot, ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως σημειώνει το Reuters.

  Η ανάκαμψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλμα τον πληθωρισμό, όπως έχει εκτιμήσει η ΕΚΤ, ωστόσο δεδομένης της υποτονικής κατάστασης στην αγορά εργασίας, αυτό αναμένεται να είναι προσωρινό και η αύξηση των τιμών θα παραμείνει κάτω από τον στόχο για χρόνια, εκτίμησε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ