Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 12:57

  Αξιωματούχος EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου AstraZeneca με θρομβώσεις - Πολύ σπάνιες περιπτώσεις

  Γερμανία: Στο μικροσκόπιο το εμβόλιο της Astrazeneca μετά το 'πάγωμα' των εμβολιασμών στο Βερολίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.35

  "Κατά την γνώμη μου μπορούμε να πούμε, πλέον, ότι υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο. Αλλά δεν ξέρουμε τι είναι, ακριβώς, που προκαλεί αυτή την αντίδραση. Οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες και η σχέση κόστους-οφέλους συνεχίζει να ευνοεί τα εμβόλια", δήλωσε αναφερόμενος σε ενδεχόμενες παρενέργειές του ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Μάρκο Καβαλιέρι, σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

  Αναφερόμενος, πάντα στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, πρόσθεσε:

  "Τώρα, όμως, είναι όλο και πιο δύσκολο να πει κανείς ότι δεν υπάρχει μια σχέση του εμβολίου AstraZeneca με ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων του αίματος που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων".

  Ο Καβαλιέρι τονίζει, πάντως, ότι "οι σχετικές εκτιμήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών δεν έχουν ολοκληρωθεί" και ότι "κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν γενικές οδηγίες", αλλά "δύσκολα θα γίνει αναφορά σε όρια ηλικίας, όπως έκαναν κάποιες χώρες".

  Ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δηλώνει στην Il Messaggero ότι "οι νέες γυναίκες, οι οποίες εμφάνισαν, τις περισσότερες φορές, τις θρομβώσεις αυτές, δεν πλήττονται από τον κορονοϊό με πολύ σοβαρό τρόπο. 'Αρα στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την σχέση κόστους-οφέλους".

  "Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες, συνδέονται με το εμβόλιο. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο", τονίζει, τέλος, ο Μάρκο Καβαλιέρι.

  Υπενθυμίζεται ότι, στις 31 Μαρτίου, ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει, διά στόματος της επικεφαλής του, Έμερ Κουκ, ότι ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για την Covid-19.

  Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.

  Η Κουκ διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.

  Ο EMA έχει αποφανθεί από τα μέσα Μαρτίου ότι τα οφέλη από τη λήψη του εμβολίου υπερβαίνουν κατά πολύ τους οποιουδήποτε κινδύνους, καθώς και ότι το σκεύασμα των AstraZeneca/Οξφόρδης δεν συνδέεται με κάποιον "γενικό κίνδυνο" πρόκλησης θρομβώσεων.

  Η επιτροπή ασφαλείας του οργανισμού, ωστόσο, είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια πιθανή σύνδεση ενός "μικρού αριθμού περιπτώσεων" εμφάνισης θρόμβων και εμβολιασμού.

  Εξ ου και είχε προτείνει να αναδεικνύεται η πιθανότητα μιας τέτοιας παρενέργειας και να περιληφθεί στην περιγραφή του προϊόντος (δηλ. του εμβολίου).

  Με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Γαλλίας, Μπόρις Τζόνσον και Ζαν Καστέξ αντίστοιχα.

  Πηγές του υπουργείου Υγείας με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr αναφορικά με το τι θα γίνει όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα ανέφεραν πως αναμένουν την επίσημη απόφαση του EMA.

  Διαβάστε ακόμη:

  Βρετανία: Πιθανό "stop" στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 30

  Θεοδωρίδου: Ένα επεισόδιο πιθανό για θρόμβωση σε πάνω από 346.000 εμβόλια της AstraZeneca

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ