Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 09:24

  Κορονοϊός: Γιατί η Ρωσία καθυστερεί την έγκριση κινεζικού εμβολίου

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό και ασφαλές μετά από την πρώτη κιόλας δόση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ρωσικές αρχές καθυστερούν την έγκριση του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού της CanSino Biologics Inc., του μόνου ξένου εμβολίου που έχει υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές στη Ρωσία, καθώς είναι πεπεισμένες ότι ο πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί με τα εγχώρια εμβόλια.

  Η έγκριση του μονοδοσιακού εμβολίου έχει πάρει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή οι τοπικές αρχές δίνουν προτεραιότητα στα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί από τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τρία άτομα που είναι εξοικειωμένα με το ζήτημα και τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

  Όταν ο τοπικός συνεργάτης της CanSino, η Petrovax Pharm LLC, υπέβαλε αίτηση για έγκριση τον Νοέμβριο, δεν ήταν σαφές πόσο γρήγορα θα μπορούσε η Ρωσία να αυξήσει την παραγωγή των εγχώριων εμβολίων της, σύμφωνα με μία από τις πηγές, που είναι κυβερνητικός αξιωματούχος. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ξένα εμβόλια αυτήν τη στιγμή, σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο της CanSino μπορεί να λάβει έγκριση αργότερα.

  Οι ξένες ιατρικές προμήθειες συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να λάβουν έγκριση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Petrovax, η οποία εργάζεται σε μια εγχώρια κλινική δοκιμή του κινεζικού εμβολίου.

  Η Ρωσία και η Κίνα προωθούν "επιθετικά" τα εμβόλια τους στο εξωτερικό καθώς η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για εμβολιασμό εις βάρος των φτωχότερων κρατών. Σε μια ένδειξη ότι η Μόσχα και το Πεκίνο παίζουν επίσης πολιτική με τα εμβόλια, δεν έχουν παραχωρήσει έγκριση σε ξένα εμβόλια.

  "Μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα εμβόλια μας είναι τα καλύτερα", είχε δηλώσει εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα στην κρατική τηλεόραση για τα τρία διαθέσιμα ρωσικά εμβόλια μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιο εμβόλιο επέλεξε. "Πρακτικά, οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να ληφθεί, είναι στο επίπεδο των καλύτερων του κόσμου".

  Η Petrovax, η οποία ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό των συμμετεχόντων για μια εγχώρια κλινική δοκιμή τρίτης φάσης του εμβολίου της CanSino πέρυσι, έχει εκφράσει την ελπίδα της η Ρωσία να παραχωρήσει την πρώτη έγκριση για ξένο εμβόλιο τον Ιανουάριο. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε πρόσφατα περισσότερες πληροφορίες, δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας.

  Άδεια έκτακτης χρήσης

  Αυτή η διαδικασία διαφέρει από την προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε για τα τρία ρωσικά εμβόλια, τα οποία εγκρίθηκαν για επείγουσα χρήση πριν ξεκινήσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου.

  Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, το εμβόλιο της CanSino έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 65,7% ενώ έχει εγκριθεί για χρήση στην Κίνα, το Μεξικό, το Πακιστάν και την Ουγγαρία.

  Η Petrovax, που ανήκει στον πλουσιότερο άνδρα της Ρωσίας, Vladimir Potanin, επενδύει 2 δισεκατομμύρια ρούβλια (26 εκατομμύρια δολάρια) σε μια νέα γραμμή παραγωγής για να κάνει διαθέσιμο το εμβόλιο στη Ρωσία και προς εξαγωγές.

  Ακόμη και καθώς η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή των εγχώριων εμβολίων της, η χώρα κινείται αργά στην εκστρατεία εμβολιασμού, δημιουργώντας φόβους ότι θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Εξάλλου, μόνο περίπου το 4,7% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με την εφημερίδα RBC, εν συγκρίσει με το 12% στην Τουρκία, 32% στις ΗΠΑ και σχεδόν το ήμισυ του Ηνωμένου Βασιλείου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ