Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 15:11

  Γερμανία και Γαλλία "ερίζουν" για την ανοικοδόμηση της Βηρυτού: Η γερμανική "υπό όρους" πρόταση

  Γερμανία και Γαλλία "ερίζουν" για την ανοικοδόμηση της Βηρυτού: Η γερμανική "υπό όρους" πρόταση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γερμανία θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα πρόταση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις λιβανικές αρχές για την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού ως μέρος των προσπαθειών να προσελκύσουν τους πολιτικούς της χώρας να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ικανή να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση. , ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

  Μια χημική έκρηξη στο λιμάνι τον περασμένο Αύγουστο σκότωσε 200 άτομα, τραυμάτισε χιλιάδες και κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, βυθίζοντας τη χώρα βαθύτερα στη χειρότερη πολιτική και οικονομική της κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

  Σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές με γνώση των σχεδίων, η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούν να ηγηθούν προσπαθειών ανοικοδόμησης. Το Βερολίνο, στις 7 Απριλίου, θα σκιαγραφήσει την πρότασή του, για την οποία οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι θα περιλαμβάνει κατ' αρχήν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη χρηματοδότηση της εκκαθάρισης της περιοχής και των εγκαταστάσεων ανοικοδόμησης.

  Εκπρόσωπος της ΕΤΕπ δήλωσε ότι γνώριζε την πρόταση που υπέβαλε το λιμάνι του Αμβούργου και η ομάδα συμβούλων του για την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού και των γύρω περιοχών. "Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει προσφορά χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ. Οποιαδήποτε χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα υπόκειται σε δέουσα επιμέλεια και θα πρέπει να ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες της Τράπεζας για τέτοιες πράξεις", είπε. Θα πρέπει επίσης να συμμορφώνεται με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις δημόσιες συμβάσεις της ΕΤΕπ, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα, είπε. "Η Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τον λαό του Λιβάνου και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης ως μέρος της Team Europe και μαζί με τους εταίρους της, τη διεθνή κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους".

  Μία από τις πηγές εκτιμά ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2 - 3 δισ. ευρώ.

  Ένας ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία επρόκειτο να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση ανοικοδόμησης του λιμένα.

  Ούτε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε η εταιρεία συμβούλων Roland Berger, την οποία οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι συνθέτει το σχέδιο, απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

  Οι δύο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η πολιτική ελίτ του Λιβάνου πρέπει πρώτα να συμφωνήσει για τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης για τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών και την εξάλειψη της διαφθοράς, μια προϋπόθεση στην οποία επιμένουν επίσης οι δωρητές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προτού να ξεκλειδώσουν δισεκατομμύρια δολαρίων σε ενίσχυση.

  Οκτώ μήνες μετά την καταστροφή στο λιμάνι, πολλοί Λιβανέζοι που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, σπίτια και επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με τις αιτίες της έκρηξης. Ο Λίβανος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τους αγοραστές να τσακώνονται για τα εμπορεύματα, τους διαδηλωτές να κλείνουν τους δρόμους και τις επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο.

  Οι ξένοι δωρητές έχουν δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει σταθερή εντολή για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της κεντρικής τράπεζας και της αναθεώρησης λειτουργίας του σπάταλου τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.

  Ωστόσο, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Saad al-Hariri και ο πρόεδρος Michel Aoun δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε υπουργική σύνθεση. Το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο παραιτήθηκε μετά την έκρηξη, παρέμεινε σε θέση επιμελητή.

  Το ΔΝΤ είπε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις για το πρόγραμμα με Λιβανέζους αξιωματούχους, μόνο τεχνική βοήθεια με το Υπουργείο Οικονομικών και ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις.

  Η πρόταση της Γερμανίας

  Εκτός από το ίδιο το λιμάνι, η πρόταση της Γερμανίας θα προσπαθούσε να αναδιαμορφώσει περισσότερα από 100 εκτάρια στη γύρω περιοχή σε ένα έργο που οι δύο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι θα ακολουθούσε την ανοικοδόμηση της κεντρικής Βηρυτού.

  Όπως και σε αυτήν την αναδιαμόρφωση, το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας δημόσιας εισηγμένης εταιρείας παρόμοιας με τη Solidere, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Rafik Hariri τη δεκαετία του 1990 και παραμένει στο χρηματιστήριο του Λιβάνου.

  Οι πηγές έβαλαν το κόστος του έργου οπουδήποτε μεταξύ 5 και 15 δισ. δολαρίων και ανέφεραν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 50.000 θέσεις εργασίας.

  Ο Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι η Γαλλία και οι γαλλικοί λιμένες και η ομάδα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM ενδιαφέρονται επίσης για το έργο ανοικοδόμησης.

  Μία από τις διπλωματικές πηγές είπε ότι η Γαλλία έστειλε αρκετές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης μιας τον Μάρτιο που περιελάμβανε τη CMA CGM, που έδειξε ενδιαφέρον να παίξει ρόλο στην ανοικοδόμηση. Αυτή η αποστολή επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις εκκαθάρισης παρά σε μια ευρύτερη αναδιάρθρωση, ωστόσο, ανέφερε η πηγή.

  Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και η CMA CGM αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

  Ο Λιβανέζος αξιωματούχος έβαλε την ευθύνη να ξεκινήσει το έργο στους Ευρωπαίους, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν ποιος θα είναι ο επικεφαλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ