Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 13:38

  Συμφωνία Airbus - Dassault για το πρότζεκτ FCAS προς αντικατάσταση των Eurofighter και Rafale

  Συμφωνία Airbus - Dassault για το πρότζεκτ FCAS προς αντικατάσταση των Eurofighter και Rafale
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βιομηχανικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Airbus και της Dassault Aviation, κατέληξαν σε μια συμφωνία για το ευρωπαϊκό πρότζεκτ μαχητικών FCAS μετά από αδιέξοδο εβδομάδων που αφορούσε θέματα καταμερισμού εργασιών και άλλα, δήλωσε ένα άτομο με γνώση επί του θέματος, στο Reuters, την Παρασκευή.

  Η συμφωνία, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη La Tribune, ανοίγει το δρόμο για την επανάληψη των συνομιλιών σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των τριών κυβερνητικών υποστηρικτών του έργου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, ανέφερε η πηγή.

  Και οι δύο Airbus και Dassault αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

  Το σύστημα Future Combat Air System (FCAS) έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα γερμανό-ισπανικά Eurofighter και τα Rafale της Dassault με έναν συνδυασμό αεροσκαφών και drone από το 2040.

  Με πρώτες αναφορές από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν το 2017, το πρόγραμμα έχει δεχτεί πολλά εμπόδια από πολιτικές διαφορές καθώς και από εταιρικές διαφωνίες.

  Εκτός αυτού, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από το αντίπαλο μαχητικό Tempest της BAE Systems με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Σουηδίας και της Ιταλίας.

  Μια κοινή πρόταση από την ευρωπαϊκή ομάδα άμυνας Airbus και Dassault εξακολουθεί να έχει εκκρεμότητες, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault, Eric Trappier.

  Η Dassault είχε δεχτεί ότι η Airbus θα λάβει ένα μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο της δουλειάς της FCAS, αλλά παρέμεινε έτοιμη να ακολουθήσει ένα εναλλακτικό "σχέδιο Β" εάν οι συνομιλίες αποτύγχαναν, ανέφερε επίσης ο Trappier.

  Οι βιομηχανικοί εταίροι στο πρόγραμμα αεροσκαφών είναι η Airbus για λογαριασμό της Γερμανίας, η γαλλική Dassault και η ισπανική Indra.

  Ξεκίνησαν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές κινητήρων Safran της Γαλλίας, MTU Aero στη Γερμανία και ITP, μια ισπανική θυγατρική της Rolls Royce.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ