Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Απρ-2021 11:42

  Lane (EKT): Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού

  Lane (EKT): Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αποδίδεται σε παροδικούς παράγοντες αλλά οι υποκείμενες τάσεις παραμένουν αδύναμες, οπότε η ΕΚΤ χρειάζεται να διατηρήσει μεγάλη στήριξη για την οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.

  Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σταθερά αυτό το έτους και είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο της ΕΚΤ για χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2% στους επόμενους μήνες, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, μίας αύξησης των φόρων, μιας πιθανής ανόδου στην κατανάλωση των νοικοκυριών και τεχνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία.

  Αυτό έχει οδηγήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας, κάτι που φαινομενικά είναι θετικό για την ΕΚΤ αλλά ο Lane προειδοποίησε ότι οι αγορές ίσως να προχωρούν μπροστά από την πραγματική οικονομία και η υπερβολικά γρήγορη προσαρμογή των τιμών τους θα μπορούσε πραγματικά να απειλήσει την ανάπτυξη.

  Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλάζουν τις προσδοκίες τους πιο αργά, οπότε μόνο όταν οι αγορές αποτιμούν σε υψηλότερες τιμές, οι δανειστές αντιμετωπίζουν υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, ανέφερε ο Lane σε blog post.

  "Με βάση αυτό το σενάριο, η καθαρή επίδραση είναι μια συρρίκνωση της παραγωγής και μια πτώση στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού”, ανέφερε ο Lane.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ