Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 17:36

  Αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψη του για Ιταλία το ΔΝΤ: Ανάπτυξη 4,25%

  Θετική 'έκπληξη' από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ιταλική οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί περίπου 4,25% φέτος, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη, αυξάνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη του 3% που έγινε τον Ιανουάριο.

  Το ΔΝΤ δήλωσε ότι η νέα του πρόβλεψη εξαρτήθηκε από το ότι οι εμβολιασμοί COVID-19 έχουν προχωρήσει αρκετά από τα τέλη του καλοκαιριού και από τα συνεχιζόμενα μέτρα οικονομικής στήριξης.

  Τους τελευταίους δύο μήνες η Ιταλία έχει δει μια νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και αυστηρότερα μέτρα περιορισμού.

  Το Ταμείο δεν έδωσε καμία σαφή εξήγηση για την απότομη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του, την οποία προειδοποίησε ότι περιβάλλεται από "σημαντική αβεβαιότητα".

  Μετά από ένα αδύναμο ξεκίνημα, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τράπεζα της Ιταλίας προέβλεψαν και οι δύο ανάπτυξη κάτω του 4% φέτος, μετά από ρεκόρ συρρίκνωσης 8,9% το 2020.

  Η επίσημη πρόβλεψη της Ρώμης για ανάκαμψη 6% φέτος, η οποία χρονολογείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς πάνω από το 4% όταν θα ενημερωθεί τον επόμενο μήνα.

  Ο υπουργός Οικονομίας Ντανιέλε Φράνκο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους πρώτους τρεις μήνες από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο και θα επιταχυνθεί ανοδικά στη συνέχεια.

  Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η ποιότητα δανείων των ιταλικών τραπεζών αναμενόταν να εξασθενίσει μόλις λήξει η προσωρινή πολιτική στήριξης.

  Ενθάρρυνε τις ιταλικές αρχές να διατηρήσουν μια ενεργή δευτερογενή αγορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να "σχεδιάσουν να λάβουν άμεση και στοχοθετημένη δράση για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε μεμονωμένων τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα".

  Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να επιτρέψει μια επενδυτική ώθηση για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, ανέφερε η έκθεση, προτρέποντας την Ιταλία να προωθήσει ορισμένες δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να προετοιμάσει καλύτερα τα έργα και να αυξήσει την αποδοτικότητα των δαπανών.

  Πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ιταλία θα επωφεληθεί από μια "ολοκληρωμένη, διευρυμένη φορολογική μεταρρύθμιση" που θα προωθούσε την ανάπτυξη, ενώ θα αντιμετώπιζε τη φοροδιαφυγή, δήλωσε το Ταμείο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ