Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 13:03

  Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη στην οικονομία τον Μάρτιο

  Η Ευρωζώνη βυθίζεται στο χρέος, η ΕΚΤ σε ετοιμότητα για νέα βήματα.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.46

  Βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης τον Μάρτιο, σε επίπεδο προ πανδημίας, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη ροή των εμβολισμών για τη στήριξη της ανάκαμψης.

  Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της Κομισιόν σημείωσε άνοδο στις 101 μονάδες, υπερβαίνοντας όλες τις εκτιμήσεις.

  Το κλίμα βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στη Γερμανία, το μεγαλύτερο μέλος της περιοχής.

  Αύξηση παρουσίασαν και οι προσδοκίες για την απασχόληση.

  Τα στοιχεία ενισχύουν τις ενδείξεις ότι επιχειρήσεις και καταναλωτές αλλάζουν σελίδα σε μια πολύ δύσκολη αρχή του έτους.

  Αν και η βραδεία διαδικασία των εμβολιασμών και τα παρατεταμένα lockdowns έχουν επανειλημμένως πιέσει προς τα πίσω την ανάκαμψη της οικονομίας και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι χρειάζεται προσοχή, η προοπτική μιας γενναιόδωρης υποστήριξης, ενισχύει την εμπιστοσύνη.

  Το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. Ευρώ της Ευρώπης είναι πιθανό να ενισχύσει την οικονομία στο β΄ εξάμηνο, και η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί να διασφαλίσει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να πάρουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται με ευνοϊκούς όρους.

  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 1% στο α΄ τρίμηνο και ότι θα αναπτυχθεί 2% σε κάθε ένα από τα επόμενα δύο τρίμηνα.

  Μεγάλη αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

  Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ελλάδα αυξήθηκε στις 96,9 μονάδες από 91,9 τον Φεβρουάριο.

  Στην άνοδο του ESI στην Ελλάδα συνέβαλαν όλοι οι επιμέρους δείκτες καθώς βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη στους τομείς της βιομηχανίας (στις -7,5 από -10,6 μονάδες), των υπηρεσιών (-18,2 από -22,6), του λιανικού εμπορίου (-1,3 από -10,1) και των κατασκευών (-12,2 από -16,8 μονάδες). Βελτιωμένη ήταν και η καταναλωτική εμπιστοσύνη (στις -39,5 από -46,2 μονάδες).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ