Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 08:16

  Gupta - Greensill Capital: Ποιος θα πληρώσει την πτώση της αυτοκρατορίας;

  Άμυνα στις διεθνείς αναταράξεις «παίζει» το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δανάης Μαραγκουδάκη

  Σε χρόνο μηδέν κατέρρευσε ο χάρτινος πύργος που έφτιαξε ο Αυστραλός επιχειρηματίας Lex Greensill αφαιρώντας του μεταξύ άλλων και τον "τίτλο” του δισεκατομμυριούχου.

  Η εταιρεία του ειδικεύτηκε στη χρηματοδότηση αλυσίδων εφοδιασμού σε επιχειρήσεις, ή πιο απλά έδινε μια μορφή βραχυπρόθεσμων προκαταβολών σε εταιρείες για την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους.

  Όλα έβαιναν καλώς μέχρι που μια σειρά από αδιαφανή δάνεια και συναλλαγές οδήγησαν σε αμφισβήτηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Greensill, με τις τράπεζες να αποσύρουν τη στήριξή τους.

  Ως αποτέλεσμα, ο Greensill άφησε έκθετο και τον μεγαλύτερο πελάτη του, τον μεγιστάνα Sanjeev Gupta και τις επιχειρήσεις του, που κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πτώχευση αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανέργους.

  Πέρα από το πλήγμα στην εικόνα του Greensill, η χρεοκοπία της Greensill Capital θα φέρει μόνο καταστροφή καθώς επηρεάζει από επενδυτικά funds, την παγκόσμια χαλυβουργία μέχρι και το σύστημα υγείας της Βρετανίας.

  Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης

  Lex Greensill

  Ο Lex Greensill μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και περνώντας μέσα από τράπεζες της Wall Street κατάφερε στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του εταιρεία.

  Ο Greensill έμαθε τη δουλειά στη Morgan Stanley και έφτιαξε την Greensill Capital το 2011 με στόχο να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα καθιστούσε τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και πιο μαζική.

  Η "πίτα” της βιομηχανίας αλυσίδων εφοδιασμού υποστηρίζει δραστηριότητες του παγκόσμιου εμπορίου που αγγίζουν τα 7 τρισ. δολάρια.

  Ο Αυστραλός επιχειρηματίας όμως για να εδραιωθεί στη βιομηχανία έκανε κάποιες αμφιλεγόμενες επιλογές. Αρχικά ήταν οι "χαλαροί” όροι δανεισμού και η ύπαρξη μη παραδοσιακών πελατών όπως κατασκευαστές ουρανοξυστών, εταιρείες leasing αεροπλάνων.

  Στη συνέχεια οι καθοριστικές αποφάσεις του περιλάμβαναν: αδιαφανή δάνεια προς τον "βασιλιά” του χάλυβα στη Βρετανία Sanjeev Gupta και εσωτερικές συναλλαγές με άλλες εταιρείες που επίσης βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο της SoftBank.

  Με λίγα λόγια το χαρτοφυλάκιο της Greensill ήταν γεμάτο βόμβες έτοιμες να σκάσουν, κάτι που έγινε την 1η Μαρτίου, όταν έληξε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο της εταιρείας και ο ασφαλιστής αρνήθηκε να το ανανεώσει. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Greensill κατέθεσε αίτημα πτώχευσης.

  Sanjeev Gupta

  Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Sanjeev Gupta, τον "άνθρωπο από ατσάλι” όπως συχνά αποκαλείται. Βρετανός ινδικής καταγωγής, γιος ενός κατασκευαστή ποδηλάτων, πρώην έμπορος και επικεφαλής της Gupta Family Group (GFG) Alliance.

  Μέσα σε πέντε χρόνια προχώρησε σε σειρά μεγάλων εξαγορών σε όλο τον κόσμο και έγινε επικεφαλής μιας τεράστιας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ενέργειας με ετήσιο τζίρο 20 δισ. δολαρίων και 35.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.

  Οι δραστηριότητες του ομίλου καλύπτουν τους τομείς του μετάλλου, μεταλλεία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέχρι και τραπεζικά.

  Στην Ελλάδα το όνομα του ομίλου ακούστηκε πριν λίγα χρόνια όταν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής στα Ελληνικά Πετρέλαια. Τελικά η Gupta Family Group Alliance αποκλείστηκε καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια συμμετοχής στη β’ φάση του διαγωνισμού.

  Σ’ όλη την πορεία του Gupta, ο Lex Greensill στάθηκε στο πλευρό του και έγινε ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας που η ζήτηση για χάλυβα υποχώρησε λόγω της "βουτιάς” στην παραγωγή αυτοκινήτων και στην κατασκευαστική δραστηριότητα ο Gupta χρειαζόταν βοήθεια για να σώσει τα εργοστάσιά του.

  Τον Ιούλιο, σαν από μηχανής θεός ο Greensill έδωσε μια ζωτική ένεση ρευστότητας στον μεγαλύτερο δανειολήπτη του, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες για να στηρίξει το πολύπλοκο πλέγμα εταιρειών της GFG Alliance.

  Την ίδια στιγμή ο Gupta, συνηθισμένος σε έναν πολυτελή τρόπο ζωής, αγόρασε ένα σπίτι 42 εκατομμυρίων λιρών στην Belgravia, μια από τις πιο ακριβές περιοχές του κεντρικού Λονδίνου.

  Ο όμιλος GFG Alliance είχε ανακοινώσει μέσα στον Μάρτιο πως βρίσκεται σε συνομιλίες με την Greensill για μια συμφωνία αναστολής πληρωμών. Χτες, η GFG ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη και η Liberty Steel (που ανήκει στον όμιλο) εξακολουθεί να ζητά στήριξη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Η βρετανική Liberty Steel θα αρχίσει και πάλι την παραγωγή την επόμενη εβδομάδα, ενώ παράλληλα αναζητά χρηματοδότηση μετά το "κενό” που άφησε η Greensill Capital.

  Την Κυριακή, οι Financial Times ανέφεραν ότι η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Gupta για δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 170 εκατομμυρίων λιρών (234,4 εκατ. δολάρια) για τη στήριξη της GFG Alliance.

  Credit Suisse - SoftBank

  Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση Greensill - Gupta έχει παίξει και η Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα έτρεχε ένα πρόγραμμα επενδυτικών προϊόντων αξίας 10 δισ. δολαρίων που χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητες της Greensill Capital.

  "Η υπόθεση Greensill έχει κοστίσει στην Credit Suisse περίπου 3 δισ. φράγκα σε κεφαλαιοποίηση”, δήλωσε ο Andreas Venditti, αναλυτής της Vontobel και σημείωσε πως οι επενδυτές "ανησυχούν και έχουν ερωτήματα σχετικά με το συνολικό ποσό της πιθανής ζημιάς”.

  Τέλος, η ιαπωνική SoftBank και συγκεκριμένα το Vision Fund της, που χρηματοδοτεί τεχνολογικές startups, έριξε 1,5 δισ. δολάρια στην Greensill το 2019. Η SoftBank που είναι και ο μεγαλύτερος επενδυτής της Greensill θεωρεί χαμένη την επένδυσή της, ενώ παράλληλα υπάρχουν φόβοι ότι η συνολική έκθεσή της θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

  Αυτό οφείλεται στη σύνδεση που καλλιέργησε η SoftBank μεταξύ της Greensill και άλλων εταιρειών στο χαρτοφυλάκιό της δημιουργώντας έτσι ένα ντόμινο εξελίξεων.

  Επίσης, η Greensill τιτλοποίησε εταιρικά δάνεια από εταιρείες του Vision Fund τα οποία αγοράστηκαν από την Credit Suisse και πουλήθηκαν σε συνταξιοδοτικά ταμεία και πλούσιους πελάτες.

  Το πέταγμα που προκάλεσε τυφώνα

  Στην Αυστραλία, η Greensill έχασε μια δικαστική διαμάχη για την ανανέωση ενός ασφαλιστηρίου που έληξε την 1η Μαρτίου. Χωρίς αυτήν την κάλυψη, αμφισβητήθηκε η ποιότητα της πίστωσης, έγιναν πιο δύσκολες οι εκτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων και η Credit Suisse πάγωσε τις επενδυτικές σχέσεις της με την Greensill.

  Την ίδια τακτική ακολούθησε και η ελβετική επενδυτική GAM στις 3 Μαρτίου και στη συνέχεια η γερμανική ρυθμιστική αρχή έκλεισε την Greensill Bank για να σώσει τα χρήματα καταθετών και πιστωτών.

  Τα στελέχη της Greensill προσπάθησαν απεγνωσμένα να σώσουν την εταιρεία αλλά ήταν αργά, το πλοίο είχε ήδη αρχίζει να βουλιάζει και πολλοί υψηλόβαθμοι άρχισαν να γίνονται καπνός. Μεταξύ τους μέχρι και ο αδερφός του Lex Greensill.

  Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις την πατάνε όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν. Έτσι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έπρεπε να πληρώσει απευθείας τα φαρμακεία αντί να στηριχτεί στην Greensill Capital, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα οικονομικά του που έχουν ήδη πληγεί από την πανδημία.

  Αντίστοιχα, πολλοί δήμοι στη Γερμανία που είχαν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους στην Greensill Bank διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους.

  Όσον αφορά στον "άνθρωπο από ατσάλι”, τον Gupta, απ’ ό,τι φαίνεται ότι η κατάρρευση της Greensill κινδυνεύει να συμπαρασύρει και την GFG Alliance. Ήδη η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ζητήσει από ένα τμήμα της GFG να αποδείξει ότι είναι οικονομικά αξιόπιστο πριν προχωρήσει με την εξαγορά ενός εργοστασίου αλουμινίου.

  Η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε εντολή στον Gupta να εισφέρει 75 εκατομμύρια λίρες στην Wyelands Bank, που ανήκει στην GFG, για να επιστρέψει καταθέσεις λιανικής.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ