Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Μαρ-2021 09:06

  Κύπρος: Μάχη για τα συμπεράσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

  κύπρος-εε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άκρως περίεργα παιχνίδια επιχειρήθηκε να παιχτούν τα 24ωρα που προηγήθηκαν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού σε μείζονος σημασίας θέματα για την Κύπρο τα πρώτα κείμενα συμπερασμάτων που παρουσιάστηκαν παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις. Στο πρώτο προσχέδιο που παρουσιάστηκε προς τους εκπροσώπους των 27 υπήρχε παντελής απουσία αναφοράς στο Κυπριακό. Μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης η Λευκωσία παρέλαβε τρία διαφορετικά κείμενα τα οποία κρίνονταν αρνητικά και με ελλείψεις. 

  Το πρώτο προσχέδιο κρίθηκε από κυπριακής πλευράς ως ανάξιο σχολιασμού και το απέρριψε εξ ολοκλήρου. Θέση της Λευκωσίας ήταν πως το κείμενο δεν ανταποκρινόταν στην έκθεση που ετοίμασαν προηγουμένως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ.

  Το δεύτερο προσχέδιο παρουσιάστηκε βελτιωμένο, πλην όμως και πάλι η κυπριακή πλευρά δεν το θεώρησε ικανοποιητικό. Η Κύπρος ζήτησε αλλαγές στην παράγραφο για το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη, της ανάγκης όπως η Τουρκία εμπλακεί ουσιαστικά στη διαδικασία, καθώς και αναφορά στο θέμα των Βαρωσίων. 

  Το τρίτο προσχέδιο έδειξε να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Λευκωσίας και χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Σαρλ Μισέλ (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) προκειμένου να κλειδώσουν οι εισηγήσεις της κυπριακής πλευράς. 

  Για τη Λευκωσία υπάρχουν δύο ορόσημα μέχρι τον Ιούνιο: Η άτυπη πενταμερής και η στάση της Τουρκίας, και η αποδοχή ή μη της συμμετοχής της ΕΕ στη Γενεύη. 

  Στο επίμαχο θέμα του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης η θέση της Λευκωσίας ήταν πως ήταν εκτός συζήτησης η όποια ενασχόληση με αυτό το θέμα τώρα. Θέση της Κύπρου ήταν πως το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί στο μέλλον, εφόσον η Τουρκία αποδείξει έμπρακτα την καλή θέληση της προς την ΕΕ. 

  Διαβάστε περισσότερα στο philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ