Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαρ-2021 14:10

  ΔΝΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού

  Θετική 'έκπληξη' από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη, αν και είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες σε κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό, αναφέρει το ΔΝΤ.

  "Αν και η πανδημία θα επηρεάσει σημαντικά τα κεφάλαια των τραπεζών, τα αποθέματα τους είναι αρκετά μεγάλα για να αντέξουν την πιθανή επίδραση της κρίσης”, ανέφερε το ΔΝΤ σε μελέτη του.

  "Με τις σωστές πολιτικές, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη με νέο δανεισμό”.

  Το ΔΝΤ ανέφερε ακόμη ότι με βάση τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2021, οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα παραμείνουν ανθεκτικές στη βαθιά ύφεση του 2020 και στην μερική ανάκαμψη το 2021.

  Το Ταμείο τόνισε επίσης τη σημασία των κυβερνητικών πολιτικών στήριξης για τις τράπεζες, οι οποίες περιλαμβάνουν μορατόριουμ χρέους, πιστωτικές εγγυήσεις, επιχορηγήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις μισθών σε επιχειρήσεις.

  Η ευρωζώνη ήδη κάνει χρήση αυτών των μέτρων, τα οποία ανέρχονται μέχρι στιγμής στο 19% του ΑΕΠ.

  Το Ταμείο δήλωσε επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν σταδιακά κεφαλαιακά αποθέματα για να διατηρήσουν τη δανειοδοτική τους ικανότητα, και οι περιορισμοί στις πληρωμές μερισμάτων και στις αγορές ίδιων μετοχών θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι η ανάκαμψη να ξεκινήσει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ