Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαρ-2021 09:54

  Το ΕΚ έτοιμο να προσφύγει κατά της Επιτροπής για μη προστασία του προϋπολογισμού

  Το ΕΚ έτοιμο να προσφύγει κατά της Επιτροπής για μη προστασία του προϋπολογισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διατεθειμένοι να κινηθούν δικαστικά σε περίπτωση που η Επιτροπή καθυστερήσει περαιτέρω την εφαρμογή του μηχανισμού αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου δηλώνουν οι ευρωβουλευτές.

  Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 529 ψήφους υπέρ, 148 κατά και 10 αποχές, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι ο μη σεβασμός του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη μπορεί να επηρεάσει την χρηστή διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του νομικά δεσμευτικού κανονισμού περί αιρεσιμότητας και δεν λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων και αξιών της ΕΕ, το Κοινοβούλιο "θα θεωρήσει ότι τούτο συνιστά παράλειψη" και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη σύμφωνα με το άρθρο 265 ΣΛΕΕ.

  Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι κανόνες για το κράτος δικαίου και ότι δεν μπορούν να εξαρτώνται από την έγκριση κατευθυντήριων γραμμών, τις οποίες έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει η Επιτροπή. Εάν η Επιτροπή κρίνει αναγκαίες τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, το ψήφισμα ζητεί να είναι έτοιμες έως την 1η Ιουνίου 2021 και να ζητηθεί η γνώμη του Κοινοβουλίου πριν από την έγκρισή τους.

  Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη σημασία της άμεσης εφαρμογής του μηχανισμού για το κράτος δικαίου, ιδίως δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων στην επικείμενη εκταμίευση πόρων του ταμείου ανάκαμψης NextGenerationEU.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ