Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 23:58

  Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο CEO της Banco do Brasil, μετά τη "μετωπική" με τον Μπολσονάρο

  Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο CEO της Banco do Brasil, μετά τη "μετωπική" με τον Μπολσονάρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Βραζιλίας εξωθήθηκε σε παραίτηση, μετά τη σύγκρουσή του, νωρίτερα εντός του έτους, με τον ακροδεξιό πρόεδρο της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, για ζητήματα σχετικά με τη λιτότητα.

  Ο Andre Brandao παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της Banco do Brasil, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Βραζιλίας σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

  Η αποχώρησή του έρχεται εβδομάδες μετά την αποχώρηση του επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras, ο οποίος απολύθηκε λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων.

  Ο Brandao είναι ο εμπνευστής ενός σχεδίου κατάργησης 200 υποκαταστημάτων της τράπεζας και μείωσης του προσωπικού της κατά 5.000 υπαλλήλους, προκειμένου να εξυγιανθούν οι δραστηριότητές της και να υπάρξει περικοπή κόστους εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025. Το πλάνο, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, χαιρετίστηκε από τους επενδυτές, προκάλεσε ωστόσο την οργή του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους, ο οποίος άσκησε δημόσια κριτική στην τράπεζα.

  Οι εκπαραθυρώσεις στελεχών κρατικών εταιρειών ενισχύουν τις αμφιβολίες ότι η φιλοεπιχειρηματική ατζέντα Μπολσονάρο μπορεί να επαναποκτήσει δυναμική, εν όψει μάλιστα των προεδρικών εκλογών του 2022. Ο υπουργός Οικονομικών Paulo Guedes θεωρείται επίσης πιθανό να εγκαταλείψει το πλευρό του προέδρου της Βραζιλίας.

  Ο τελευταίος έχει προσπαθήσει να κατασιγάσει τους φόβους των επενδυτών, ωστόσο η πρόσφατη λαϊκιστική στροφή της κυβέρνησης ανησυχεί τις αγορές, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ