Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 21:39

  Πάουελ: Είναι πολύ νωρίς ακόμη για αλλαγή πολιτικής

  Πάουελ: Είναι πολύ νωρίς ακόμη για αλλαγή πολιτικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προχωρήσει η Federal Reserve σε αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, όπου αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.

  Όπως τόνισε, ο Πάουελ, η αμερικανική οικονομία εμφανίζει σημάδια βελτίωσης ωστόσο δεν έχει ακόμη επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και μέχρι να συμβεί αυτό η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της και τα επιτόκιά της.

  Απαντώντας στις ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων λόγω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, ο Πάουελ τόνισε η Fed θα πρέπει να δει μια σημαντική και διαρκή κίνηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% προτού εξετάσει αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική της.

  "Περιμένουμε ότι θα αρχίσει να σημειώνεται ταχύτερη πρόοδος τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον πληθωρισμό όσο προχωρά το έτος λόγω της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, της δημοσιονομικής τόνωσης που παρέχουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι "Περιμένουμε να συμβεί αυτό, αλλά θα πρέπει πρώτα να το δούμε”.

  "Έχουμε πει ότι θα συνεχίσουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων με αυτόν τον ρυθμό μέχρι να δούμε ‘ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο’ και συγκεκριμένα πραγματική πρόοδο και όχι εκτιμώμενη προόδου. Και αυτή είναι μια διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη προσέγγισή μας”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.

  Ερωτηθείς εάν ήρθε η ώρα η Fed να αρχίσει να σκέφτεται ή ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων, ο Πάουελ απάντησε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς.

  "Όταν δούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όταν δούμε πραγματικά δεδομένα που θα υποδηλώνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο… τότε θα το πούμε”, σημειωσε και πρόσθεσε: "Και θα το πούμε πριν προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για περιστολή” του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ