Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 20:02

  Fed:"Βλέπει" αμετάβλητα τα επιτόκια έως το 2023 - Αναμένει ανάπτυξη 6,5% το 2021

  Fed Federal Reserve επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε σημαντική βελτίωση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρέχον έτος προχώρησε σήμερα η Federal Reserve, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων της έως το 2023 παρά τις βελτίωση των προοπτικών και την άνοδο του πληθωρισμού.

  Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, όπως αναμενόταν, διατήρησε επίσης τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού σταθερά, κοντά στο μηδέν, ενώ ανέφερε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο οποίο πλαίσιο του οποίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αγοράζει ομόλογα ύψους τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. 

  Αυτό που άλλαξε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της Federal Reserve είναι το πώς βλέπει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα την πορεία της οικονομίας.

  "Μετά τη επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης, πρόσφατα ενισχύθηκαν ορισμένοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, αν και οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κυμαίνεται κάτω από το 2%”, αναφέρει η FOMC στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της.

  Σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η Fed στις τριμηνιαίες προβλέψεις της εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,5% το τρέχον έτος, πριν επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 4,2% για το 2021.

  Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,3% το 2022 και περαιτέρω στο 2,2% το 2023, πριν διαμορφωθεί στο 2,3% σε μακροπρόθεσμη βάση.

  Παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, τα μέλη της επιτροπής προβλέπουν ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 4,5% από το τρέχον επίπεδο του 6,2%. Τον Δεκέμβριο η FOMC προέβλε διαμόρφωση του ποσοστού της ανεργίας στο 5%. Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 4,2% το 2022 και στο 3,7% το 2023, πριν διαμορφωθεί πέριξ του 4% μακροπρόθεσμα.

  Αναφορικά με τις τιμές καταναλωτή, οι προβλέψεις της Fed για τον δομικό πληθωρισμό το τρέχον έτος αναθεωρήθηκαν ανοδικά, με την επιτροπή να αναμένει αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 2,2%. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2% το 2022 και στο 2,1% το 2023, ενώ μακροπρόθεσμα βλέπει τον πληθωρισμό στο 2%. 

  Παρά τις βελτιωμένες εκτιμήσεις για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αλλά και την άνοδο του πληθωρισμού, η Fed εξακολουθεί να αναμένει ότι τα επιτόκια αναφορά της θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το 2023. Ωστόσο, στη τρέχουσα συνεδρίαση ήταν περισσότερα τα μέλη της επιτροπής που ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων πριν το 2023. Συγκεκριμένα, τέσσερα από τα 18 μέλη της FOMC βλέπουν μια αύξηση των επιτοκίων το 2022, έναντι μόλις ενός μέλους τον Δεκέμβριο, ενώ επτά είναι τα μέλη που μιλούν για αύξηση των επιτοκίων το 2023, έναντι πέντε πριν από τρεις μήνες.

  Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές ανέμεναν με αγωνία τις εκτιμήσεις της Fed, αναζητώντας σημάδια ενδεχόμενης αντίδρασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην πρόσφατη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και των προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού.

  Ωστόσο, η ανακοίνωσε της Fed μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, που ξεκίνησε εχθές, υποδηλώνει ότι η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα παραμείνει χαλαρή έως ότου επιτευχθεί "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος" στον διπλό στόχο που έχει θέσει για πλήρη απασχόληση και σταθεροποίηση των τιμών.

  Σημειώνεται ότι το 2020 η Fed ανέφερε ότι θα διατηρήσει την ευνοϊκή νομισματική πολιτική της έως ότου η απασχόληση αυξηθεί σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται πρόθυμη να επιτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την απασχόληση.

  Τον τελευταίο καιρό ωστόσο έχουν ενισχυθεί οι ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι πιστεύει η Fed. Κι αυτό γιατί οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σε επίπεδα που είχε να δει η αγορά από την προ πανδημίας εποχή.

  Η Fed, όμως, δεν φαίνεται να προβληματίζεται από την αύξηση των αποδόσεων και θεωρεί ότι ο πληθωρισμός στο 2% είναι ένα υγιές επίπεδο για την οικονομία, ενώ παράλληλα παρέχει στην Κεντρική Τράπεζα περιθώριο για άσκηση πολιτικής. Οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν εξάλλου ότι εάν ο πληθωρισμός ξεφύγει, έχουν τα εργαλεία να τον θέσουν υπό έλεγχο. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ