Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 19:54

  ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε την επιλογή της Κάθριν Τάι για τη θέση του Εμπορικού Αντιπροσώπου

  ΗΠΑ: Η Γερουσία θέλει να κλητεύσει τον επικεφαλής του Twitter για τον αποκλεισμό άρθρου κατά του Μπάιντεν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Τετάρτη την επιλογή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον διορισμό της Κάθριν Τάι στη θέση του ανώτατου εμπορικού αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με 98 ψήφους υπέρ και 0 κατά.

  Η Τάι, η οποία είναι γνωστή για τις σκληρές θέσεις της έναντι των εμπορικών πρακτικών της Κίνας, γίνεται η πρώτη Ασιατοαμερικάνα και η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση της Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ από τότε που συστάθηκε η θέση πριν από σχεδόν 60 χρόνια, καθώς η ομόφωνη απόφαση της Γερουσίας ανοίγει τον δρόμο για τον διορισμό της.

  Ο επικείμενος διορισμός της Τάι έρχεται την ώρα που ο Μπάιντεν προσπαθεί να απενδυθεί τον πιο πολεμικό τόνο της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Κίνα, διατηρώντας παράλληλα μια σκληρή στάση εναντίον της αντίπαλης οικονομικής υπερδύναμης.

  Η Τάι στο παρελθόν έχει επικρίνει σφόδρα ορισμένες εμπορικές πολιτικές της Κίνας. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, μεταξύ 2007 και 2014, υποστήριξε με επιτυχία τις θέσεις των ΗΠΑ κατά των εμπορικών πρακτικών της Κίνας ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

  "Υπάρχουν επίσης πολλοί τομείς που υπάρχουν γκρίζες περιοχές, όπου οι κανόνες δεν είναι σαφείς ή όπου δεν έχουμε ακόμη κανόνες", δήλωσε η Τάι τον προηγούμενο μήνα. Πιστεύει επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

  Η Τάι θα αντικαταστήσει τον Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ο οποίος ως Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Τραμπ επέβαλε διάφορους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, ενώ διαπραγματεύτηκε τη φάση της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης που υπέγραψαν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη τον Ιανουάριο του 2020.

  Όταν δε κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον Φεβρουάριο, η Τάι είπε ότι θέλει να τηρήσει η Κίνα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης. Δεν διευκρίνισε εάν θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε βάρος της Κίνας, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν "νόμιμα εργαλεία στην εργαλειοθήκη για το εμπόριο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ