Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 15:49

  Συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  Η πολιτική, όχι η επιστήμη, ίσως βρίσκεται πίσω από τις αναστολές χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.

  Η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.

  Η Επιτροπή "αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Nωρίτερα, το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, είχε ανακοινώσει ότι θα είναι δεσμευτική η απόφαση που θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου έχει προσωρινά ανασταλεί. Σημειώνεται πως η απόφαση του EMA αναμένεται αύριο. 

  Χθες πάντως η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων. 

  "Θέλω να υπογραμμίσω πόσο σοβαρά παίρνουμε την κατάσταση, συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα δεδομένα και αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται" δήλωσε η κα Κουκ. 

  Όπως σημείωσε, είναι αναμενόμενες οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τόσο μεγάλου όγκου πολιτών, όμως ο ΕΜΑ καλείται τώρα να εξετάσει εάν τα περιστατικά αφορούν παρενέργειες του εμβολίου ή σύμπτωση. Είπε πως ο αριθμός των πολιτών που έχουν αναφέρει παρενέργειες είναι μικρός και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ευθύνεται το εμβόλιο. Υπογράμμισε πως η ανάπτυξη θρομβώσεων μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους, όμως απαιτείται ανάλυση των κλινικών δεδομένων για να δούμε εάν ευθύνεται το εμβόλιο.

  Λίγο νωρίτερα σήμερα αναφερόμενη στις εξαγωγές των εμβολίων η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν απείλησε για μία ακόμη φορά με απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας εκ νέου τη διαμάχη με τη βρετανική κυβέρνηση.

  Καθώς η ΕΕ προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού στο έδαφός της, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θα μπορούσε να διαταχθεί απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων σε χώρες που δεν λειτουργούν με όρους ισοτιμίας στις ανταλλαγές εμβολίων με την Ένωση και που έχουν ήδη υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όπως είπε, η Βρετανία είναι ο Νο.1 εισαγωγέας εμβολίων τα οποία παράγονται στην ΕΕ.

  "Έχουμε παρατηρήσει, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ότι 10 εκατ. δόσεις έχουν εξαχθεί στο Ην. Βασίλειο", δήλωσε. "Το Η.Β. παράγει το εμβόλιο της AstraZeneca. Στο συμβόλαιό μας με την AstraZeneca περιλαμβάνονται δύο μονάδες στο έδαφος του Η.Β. οι οποίες μπορούν να παράγουν για τις ανάγκες της ΕΕ".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ