Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 14:02

  Βρετανία: Συνδικάτα και κυβέρνηση χαιρετίζουν την απόφαση της Uber να αναγνωρίσει περισσότερα δικαιώματα στους οδηγούς της

  Βρετανία: Συνδικάτα και κυβέρνηση χαιρετίζουν την απόφαση της Uber να αναγνωρίσει περισσότερα δικαιώματα στους οδηγούς της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνδικάτα και κυβέρνηση στη Βρετανία χαιρέτισαν σήμερα την απόφαση της Uber να αναγνωρίσει περισσότερα δικαιώματα στους οδηγούς της στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ελπίδα ότι και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

  "Στη νέα της φάση, η οικονομία μας οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να έχει υψηλά πρότυπα και να ενθαρρύνει τις νέες τεχνολογίες", δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κουάρτενγκ. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να "χαιρετίσει" κανείς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ --για πρώτη φορά παγκοσμίως για τον αμερικανικό κολοσσό μίσθωσης οχημάτων με οδηγό.

  Η Uber χορήγησε στους πάνω από 70.000 Βρετανούς οδηγούς της ένα υβριδικό καθεστώς "εργαζομένων", που τους επιτρέπει να έχουν τον κατώτατο μισθό, άδεια μετ’ αποδοχών και πρόσβαση σε συνταξιοδοτικό ταμείο. Έως σήμερα, ήταν ανεξάρτητοι, αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι και πολύ λιγότερο προστατευμένοι.

  Η πλατφόρμα αναγκάστηκε να κινηθεί γρήγορα μόλις ένα μήνα μετά την ηχηρή της ήττα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που στις 19 Φεβρουαρίου έκρινε ότι οι οδηγοί μπορούν να θεωρηθούν "εργαζόμενοι" και άρα να απολαμβάνουν κοινωνικά δικαιώματα.

  Η βρετανική νομοθεσία διαχωρίζει το καθεστώς των ανεξάρτητων ή αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων από αυτό των εργαζομένων που μπορούν να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και άλλα προνόμια και από αυτό των υπαλλήλων που έχουν κανονική σύμβαση εργασίας.

  Ο πρώην οδηγός Τζέιμς Φάραρ, ένας από τους αυτούς που ξεκίνησαν αρχικά τη νομική μάχη κατά της Uber, δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση". Ανησυχεί, ωστόσο, με το γεγονός ότι τα προνόμια αυτά χορηγούνται από τη στιγμή που ο οδηγός δέχεται να κάνει μια διαδρομή και όχι από τη στιγμή κατά την οποία συνδέεται με την εφαρμογή.

  "Αυτό σημαίνει ότι το 40-50% του χρόνου εργασίας μας δεν πληρώνεται ούτε τελεί υπό προστασία", δήλωσε ο Φάραρ στο βρετανικό πρακτορείο PA.

  Για το συνδικάτο GMB, ήταν απαραίτητο "να αναγκαστεί η Uber να λάβει τη σωστή απόφαση αλλά τελικά αποδέχθηκαν την κρίση του δικαστηρίου".

  "Οι άλλες επιχειρήσεις της ‘gig economy’ (οικονομίας περιστασιακής απασχόλησης) πρέπει να το λάβουν υπόψιν. Είναι το τέλος του δρόμου για την ψεύτικη ανεξάρτητη απασχόληση", δήλωσε ο Μικ Ριξ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ