Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 15:29

  EMA: Καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε θρομβώσεις

  Η AstraZeneca “τρέχει” να προσαρμόσει το εμβόλιό της στις μεταλλάξεις του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:01

  Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη και το μπαράζ αναστολής του εμβολιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

  "Θέλω να υπογραμμίσω πόσο σοβαρά παίρνουμε την κατάσταση, συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα δεδομένα και αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται" δήλωσε η κα Κουκ. 

  Όπως σημείωσε, είναι αναμενόμενες οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τόσο μεγάλου όγκου πολιτών, όμως ο ΕΜΑ καλείται τώρα να εξετάσει εάν τα περιστατικά αφορούν παρενέργειες του εμβολίου ή σύμπτωση. Είπε πως ο αριθμός των πολιτών που έχουν αναφέρει παρενέργειες είναι μικρός και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ευθύνεται το εμβόλιο. Υπογράμμισε πως η ανάπτυξη θρομβώσεων μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους, όμως απαιτείται ανάλυση των κλινικών δεδομένων για να δούμε εάν ευθύνεται το εμβόλιο.

  "Η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ συνήλθε πολλές φορές την προηγούμενη εβδομάδα και συνεδριάζει και σήμερα για να δει την κατάσταση και να φτάσει σε ένα συμπέρασμα και να μας συστήσει εάν πρέπει να λάβουμε επιπλέον ενέργειες" τόνισε η Εμερ Κουκ. 

  "Χρειάζεται μια επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση με βάση τα κλινικά δεδομένα. Δεν υπάρχει ένδειξη επί του παρόντος πως το εμβόλιο έχει προκαλέσει τα περιστατικά".

  Μεταξύ άλλων, η κα Κουκ ανέφερε ότι εμπλέκονται περισσότερες παρτίδες σε σχέση με την παρτίδα που αναφέρθηκε αρχικά στην Αυστρία και "ελέγχουμε κι αν τίθεται ζήτημα παραγωγής.".

  Σημείωσε ακόμη πως η Covid 19 είναι ένα παγκόσμιο θέμα δημόσιας υγείας και ο εμβολιασμός βοηθά στην καταπολέμηση της πανδημίας, και αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος όσον αφορά την αξιολόγηση του ρίσκου.

  Όποιος έχει κάνει το εμβόλιο, συμπλήρωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, και έχει υποψίες παρενέργειας πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του.

  "Πρέπει να αξιολογήσουμε πολύ προσεκτικά και ο ΕΜΑ παίρνει αυτή την κατάσταση πολύ σοβαρά" τόνισε.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο AstraZeneca στην Ελλάδα

  * Β. Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

  * Γερμανία: Έως και 2 δισ. ευρώ το κόστος της αναστολής των εμβολιασμών με AstraZeneca για μία εβδομάδα

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ