Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Μαρ-2021 21:05

  Ζ. Μπορέλ: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται

  Ζ. Μπορέλ: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό παραμένει σε ισχύ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι "πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και πρέπει να είναι το πλαίσιο-κλειδί για τη συνεργασία και τη μετανάστευση".

  "Είναι δέσμευση κοινής εμπιστοσύνης" σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι δέχτηκε μεγάλη κριτική (η συμφωνία), "αλλά αυτή η Δήλωση παρήγαγε απτά αποτελέσματα".

  Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι "στο μέλλον κάποιας μορφής συμφωνία αυτού του τύπου πρέπει να γίνει. Οι πρόσφυγες είναι ακόμη εκεί".

  Ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να ληφθεί υπόψη στη συζήτηση για τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου και ότι θα "είναι μέρος της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία".

  Την ίδια ώρα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι "χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την υπάρχουσα Δήλωση".

  "Υπάρχει συμφωνία, σύμφωνα με την οποία γίνεται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ και η Τουρκία παίρνει πίσω μετανάστες που ήρθαν στα ελληνικά νησιά" προσέθεσε η κ. Γιόχανσον, επισημαίνοντας "ότι αυτό σταμάτησε όταν εμφανίστηκε η COVID πριν από ένα χρόνο. Αλλά τον Αύγουστο η ΕΕ ξεκίνησε ξανά τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ξεκίνησε τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά κι αυτή είναι μία σημαντική πτυχή από τη δική μας οπτική".

  M. Σχοινάς: "Εάν δεν θέλουμε να δούμε άλλες Μόριες..."

  Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πρέπει να ξεκινήσει πέρα από τα σύνορα της ΕΕ "εάν δεν θέλουμε να δούμε άλλες Μόριες ή κατάσταση σαν αυτή στα Κανάρια", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την κοινή άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.

  "Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών έλαβε χώρα μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα πριν από έξι χρόνια. Η σημερινή συνάντηση έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και με τη νέα πρόταση για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο να βρίσκεται στο τραπέζι" σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

  Επισήμανε ότι "για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, που είναι να σταματήσουμε την απώλεια ζωών στη θάλασσα, να έχουμε πιο αποτελεσματικές επιστροφές, η δουλειά μας πρέπει να ξεκινήσει πέρα από τα σύνορά μας". Προσέθεσε ότι "εάν δεν θέλουμε να δούμε άλλες Μόριες και κατάσταση σαν αυτή στα Κανάρια, πρέπει να ξεκινήσουμε πέρα από τα σύνορά μας".

  Παράλληλα, σημείωσε ότι "είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε ό,τι έχει η ΕΕ στη διάθεσή της στο πλαίσιο της πολιτικής και των εργαλείων για να το κάνουμε να συμβεί: από το εμπόριο, τα χρήματα, επενδύσεις, βίζες, υποτροφίες Erasmus, τα πάντα".

  "Εάν εργαστούμε μαζί ως Ομάδα Ευρώπη, κινούμε βουνά" τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ