Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Μαρ-2021 18:38

  Η ΕΕ έχει εξαγάγει 34 εκατ. δόσεις εμβολίων, τα 9,1 εκατ. στη Βρετανία

  εε-εμβόλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγάγει 34 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 σε τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων 9,1 εκατ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο βρέθηκε εις γνώσιν του πρακτορείου Bloomberg.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 9 Μαρτίου, ο συνολικός αριθμός των εξαγωγών περιλαμβάνει 954.000 δόσεις που εστάλησαν στις ΗΠΑ και 3,9 εκατ. δόσεις στον Καναδά, ενώ μόνον την τελευταία εβδομάδα 1 εκατ. δόσεις εστάλησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Το ζήτημα των εξαγωγών εμβολίων βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, με την ΕΕ να προχωρεί στον εμβολιασμό του πληθυσμού της με αρκετά πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση τόσο με τη Βρετανία, όσο και με τις ΗΠΑ. Το μπλοκ των 27 έχει χορηγήσει περίπου 9,6 δόσεις ανά 100 κατοίκους, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τις ΗΠΑ είναι 28 δόσεις και για το Ην. Βασίλειο 36 δόσεις.

  Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο πρακτικά για απαγόρευση εξαγωγών, πράγμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε.

  Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο επικαλείται το Bloomberg, η ΕΕ έχει εξαγάγει εμβόλια σε 31 χώρες, έχοντας εγκρίνει 249 εκ των 258 αιτημάτων για εξαγωγές.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ιταλία δέσμευσε δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που προορίζονταν για την Αυστραλία, χρησιμοποιώντας πρόσφατη οδηγία της ΕΕ για περιορισμό των εξαγωγών για πρώτη φορά. Επρόκειτο ωστόσο για μοναδική περίπτωση άρνησης εξαγωγών, συμφωνα με το έγγραφο, το οποίο απευθυνόταν στους πρέσβεις των 27.

  Στην εβδομαδιαία παρουσία του στη Βουλή των Κοινοτήτων του Η.Β., ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι επιθυμούσε να "διορθώσει" τον κ. Μισέλ. "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν έχουν μπλοκάρει την εξαγωγή ούτε ενός εμβολίου ή συστατικού εμβολίου. Αντιτιθέμεθα στον εμβολιαστικό εθνικισμό σε όλες του τις μορφές".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ