Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 19:00

  Απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση για την τουρκική λίρα - Πτώση 2,5%

  Το Σαββατοκύριακο των μεγάλων 'μαχαιριών' στην τουρκική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες και μάλιστα τις μεγαλύτερες μεταξύ των αναδυώμενων αγορών, ξεκίνησε την εβδομάδα η τουρκική λίρα, με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται στη δυνατότητα των νομισματικών πολιτικών της κυβέρνησης να προστατεύσουν το νόμισμα.

  Η λίρα απώλεσε 2,5% της αξίας της, με τις ζημιές να επιταχύνονται καθώς η ισοτιμία λίρας-δολαρίου πέρασε για άλλη μια φορά πάνω από την καμπύλη 100 ημερών, όπου βρισκόταν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 και αυτά την ώρα που το 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου ξεπέρασε σε απόδοση το 1,6%, ωθώντας σε αύξηση την τιμή του δολαρίου και sell-off πιο επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Ενώ η Κεντρική Τράπεζα στην Τουρκία έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 675 μονάδες βάσης από τον Νοέμβριο, οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί τώρα να αποφύγει τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων λόγω της πολιτικής πίεσης για στήριξη της Οικονομίας. Ανησυχούν επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καταφύγει σε νέα μέτρα σαν αυτά που απέτυχαν να αποτρέψουν την πτώση της λίρας σε χαμηλά ρεκόρ πέρυσι.

  Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει το κόστος δανεισμού αυξάνοντας τους δείκτες απαιτήσεων αποθεματικών λίρας μπορεί να "σηματοδοτήσει μια επιστροφή σε μια προηγούμενη προσέγγιση νομισματικής πολιτικής", δήλωσε η Emre Akcakmak, σύμβουλος χαρτοφυλακίου στην East Capital στο Ντουμπάι. Οι πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και των τιμών άλλων εμπορευμάτων, επιβαρύνουν επίσης την πορεία του νομίσματος, είπε.

  Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε για πέμπτο μήνα το Φεβρουάριο στο 15,6%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντώνται στις 18 Μαρτίου για να ορίσουν το κόστος δανεισμού. Σε μια παρουσίαση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της αυτόν τον μήνα, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι "θα υπάρξει πρόσθετη νομισματική σύσφιξη εάν χρειαστεί"

  Η λίρα διαπραγματευόταν κατά 2,2% στα 7,6989 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 6:48 μ.μ. στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καταγράφοντας απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Νωρίτερα άγγιξε το χαμηλό των 7,7172 λιρες/δολάριο.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ