Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 17:52

  Το μείγμα "κορονοϊού/Brexit" ψαλίδισε το μερίδιο αγοράς της Βρετανίας σε ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα

  Το μείγμα "κορονοϊού/Brexit" ψαλίδισε το μερίδιο αγοράς της Βρετανίας σε ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και λόγω του παγκόσμιου εμπορικού χάους, του Brexit αλλά και της χαμηλής παραγωγικότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο απώλεσε μερίδιο αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Κίνα.

  Αυτό προκύπτει από έκθεση του Lloyd’s Banking Group Center for Business Prosperity του Πανεπιστημίου Aston που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, όπου αναφέρεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ιδιαίτερα κακή επίδοση λόγω της μακροπρόθεσμης στασιμότητας που καταγράφηκε σε επίπεδο παραγωγικότητας.

  Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που "πάλεψαν” με τις αναταράξεις που επέφερε η πανδημία, το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε μερίδιο αγοράς στις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές του -και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία-, σύμφωνα με την έρευνα.

  "Σε ορισμένους βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς -τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα - το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να υπέστη απότομη πτώση, παρουσίασε βραδύτερη ανάκαμψη και είδε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά του να μειώνεται”, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

  "Η μείωση των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ είναι η εντονότερη τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους αλλά και η πιο παρατεταμένη μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (με εξαίρεση τη Γαλλία)”, προσθέτει η έκθεση.

  Μεταξύ 2017 και 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τις συνολικές εξαγωγές του στη Γερμανία κατά 8,5% -λιγότερο από όσο η Ιταλία (12%), η Ολλανδία (14%) και η Ισπανία (20%), αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες (24%).

  "Αυτό σε κάποιο βαθμό υποδεικνύει μια επιβράδυνση των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γερμανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει μια κάποια ‘αποσύνδεση’ των δύο οικονομιών”, ανέφεραν οι οικονομολόγοι Jun Du και Oleksandr Shepotylo στην έκθεση.

  Η έρευνα, που βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο των Ηνωμένων Εθνών, καταδεικνύει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε μερίδιο αγοράς και στην Κίνα.

  "Ο συνδυασμός του κορονοϊού, του Brexit και των μακροπρόθεσμων προκλήσεων παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου θα θέσει τις βρετανικές επιχειρήσεις σε δυσμενή θέση στο άμεσο μέλλον", αναφέρει η έκθεση.

  Η σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου πάντως αποτελεί πονοκέφαλο για τις οικονομίες εδώ και αρκετά χρόνια. Η εξηγήσεις δε για το γεγονός αυτό ποικίλλου, από το χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων των εργαζομένων και τις χαμηλές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας έως τους παράγοντες επηρεασμού της ζήτησης, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ