Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 16:24

  Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι ανακαλύπτουν πολιτικές ομοιότητες

  Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι ανακαλύπτουν πολιτικές ομοιότητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά από 39 χρόνια πολιτικού χωρισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) και το Φιλελεύθερο (FDP) κόμμα ανακαλύπτουν πολιτικές ομοιότητες μεταξύ τους.

  "Τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας. Αυτή η στάση είναι κοινή μεταξύ Φιλελευθέρων και Σοσιαλδημοκρατών" δήλωσε το μέλος του προεδρείου του FDP Γιοχάνες Φόγκελ σε κοινή συνέντευξη με τον αντιπρόεδρο του SPD Κέβιν Κιούνερτ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit".

  "Αυτό διαφοροποιεί και τα δύο κόμματα από τους συντηρητικούς και τους Πράσινους. Το SPD και το FDP δεν διακρίνονται από μια απλή ηθική αυταπάρνησης, αλλά από την πεποίθηση ότι το μέλλον μπορεί να διαμορφωθεί προς το καλύτερο", συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης Κιούνερτ.

  Ο Φόγκελ, ένας φέρελπις φιλελεύθερος πολιτικός, έκανε έκκληση "να μην τονίζονται σε δύσκολους καιρούς οι διαφορές, αλλά να αναζητάται αυτό που ενώνει. Τώρα χτυπά την πόρτα μας η πραγματικότητα με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι συντάξεις, η ψηφιοποίηση και μας υποχρεώνει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα", είπε με την σειρά του στην έγκριτη εφημερίδα του Αμβούργου.

  Και οι δύο πολιτικοί βλέπουν ομοιότητες στην υπόσχεση κοινωνικής και οικονομικής ανόδου των πολιτών. "Η δυνατότητα να έχει ο πολίτης μια ισότιμη ευκαιρία για να ζήσει το όνειρό του, ανεξάρτητα από ποια οικογένεια προέρχεται, σε ποιο μέρος της πόλης μεγαλώνει, πως μοιάζει εξωτερικά ή σε τι πιστεύει, είναι μια βασική υπόσχεση του φιλελευθερισμού", όπως τόνισε ο Φόγκελ και συμφώνησε ο Κιούνερτ.

  Όσον αφορά την προστασία του κλίματος, αμφότεροι επικρίνουν την ηθική της αυταπάρνησης των Πρασίνων. Ο Kιούνερτ πιο συγκεκριμένα είπε ότι η "ευθύνη για σύνθετες προκλήσεις δεν πρέπει να μετακυλίεται στο άτομο". Επέκρινε επίσης την πρόσφατη μεταμόρφωση των συντηρητικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκρατών/CDU και Χριστιανοκοινωνιστών/CSU) σε Πράσινους: "Διασκεδάζω όταν διαβάζω με πόσο μεγάλη φαντασία οι πολιτικοί του CDU και του CSU αυτοπαρουσιάζονται τώρα ως υπερασπιστές του κλίματος.Οι αυτοεπονομαζόμενοι φύλακες της Δημιουργίας όμως έχουν προσφέρει πολύ λίγα", τόνισε ο αντιπρόεδρος του SPD.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ