Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 13:46

  Bundesbank: Δεν διανείμει μέρισμα στη γερμανική κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1979

  Bundesbank: Δεν διανείμει μέρισμα στη γερμανική κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1979
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, δεν θα διανείμει μέρισμα στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1979, καθώς προετοιμάζεται για "σημαντικούς” κινδύνους αναφορικά με τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας.

  Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι αύξησε τις προβλέψεις της κατά 2,4 δισ. Ευρώ το προηγούμενο ΄έτος για να προστατευτεί η ίδια από αθετήσεις πληρωμών και κινδύνους επιτοκίου.

  Η ανακοίνωση έρχεται καθώς κάποια μέλη της ΕΚΤ χτύπησαν "καμπανάκι” για την άνοδο των αποδόσεων ομολόγων στην ευρωζώνη, διατηρώντας την προοπτική για ταχύτερες αγορές assets.

  Η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει ένα τείχος ανάσχεσης της πανδημίας ύψους 1,85 τρισ. Ευρώ, με αγορές assets που θα διαρκέσουν για άλλον έναν χρόνο.

  Έχει επίσης προσφέρει γενναιόδωρα μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες που συνοδεύονται με πληρωμές τόκων εάν η πίστωση επεκταθεί σε τράπεζες και νοικοκυριά.

  "Τα εκτεταμένα μέτρα νομισματικής πολιτικής έχουν αυξήσει τους κινδύνους στον ισολογισμό μας”, ανέφερε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.

  "Για παράδειγμα, το ρίσκο αθέτησης πληρωμών έχει αυξηθεί επειδή έχουν εξαγοράσει μεγάλο όγκο εταιρικών ομολόγων”, πρόσθεσε.

  Ως αποτέλεσμα, η Bundesbank δεν παρουσίασε κέρδη για το έτος. Το 2019 είχε μεταβιβάσεις 5,9 δισ. Ευρώ στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

  Αναφορικά με την οικονομία, ο Weidmann δήλωσε πως δεν αλλάζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3% το 2021, ωστόσο εάαν οι περιορισμοί παραταθούν και στο β΄ μισό, πιθανώς να πρέπει να επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ