Συνεχης ενημερωση

Τα 90 του χρόνια κλείνει ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Λησμονημένος στη χώρα του, ήρωας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία.
"Ας μην επιτρέψουμε άλλον πόλεμο" προειδοποιεί ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε επίκαιρη συνέντευξη που δημοσιεύει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του gorby.ru. Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης εκφράζει την ικανοποίησή του, γιατί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν βρήκαν κοινό έδαφος και αποφάσισαν να παρατείνουν τη συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Έτσι έπρεπε να γίνει, επισημαίνει, γιατί "οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα, να εργάζονται και να βελτιώνουν τη ζωή τους". Παρά τα 90 του χρόνια, την απομόνωση που επιβάλλει η πανδημία και τα προβλήματα υγείας που κατά καιρούς αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, ο Γκορμπατσόφ παραμένει δραστήριος, αναζητεί τον διάλογο, σχολιάζει τις διεθνείς εξελίξεις.
Απολογισμός ενός μεταρρυθμιστή
Η ιστορία έγραφε το έτος 1985 όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναδείχθηκε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σοβιετική Ένωση και ανέλαβε πρωτοβουλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ακολούθησαν πολλά και ιστορικά γεγονότα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό φέρουν την υπογραφή του Γκορμπατσόφ: Η Επανένωση της Γερμανίας,την οποία ο ίδιος διαπραγματεύθηκε με τον Χέλμουτ Κολ, ενταφιάζοντας οριστικά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η πολιτική της Περεστρόϊκα ("Ανασυγκρότηση") και της Γκλασνόστ ("Διαφάνεια"), με την οποία τερματιζόταν η απολυταρχία του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Γκορμπατσόφ θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης του Κρεμλίνου που επέτρεψε όχι μόνο την κατάρρευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) και τελικά την Επανένωση της Γερμανίας, αλλά και την αυτοδιάθεση όλων των χωρών του ανατολικού μπλοκ, το δικαίωμά τους να απαλλαγούν από την κηδεμονία της Μόσχας.
Μέσα σε λίγα χρόνια θα βιώσει ο ίδιος τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την αποσύνθεση μίας αυτοκρατορίας που μόνο η βία θα μπορούσε να αποτρέψει. Ενώ οι Γερμανοί τον υποδέχονται και σήμερα με την προσφώνηση "Γκόρμπι, Γκόρμπι", ενώ γινόταν όλο και πιο δημοφιλής στο εξωτερικό, ο Γκορμπατσόφ γρήγορα έχασε το κύρος και την αξιοπιστία του στην ίδια του την πατρίδα. Έγινε "έρμαιο που χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων" όπως σημειώνει ο συγγραφέας Ίγκνατς Λότσο στη βιογραφία "Γκορμπατσόφ, ο αναμορφωτής", για να προσθέσει ότι "το λάθος του ήταν πως εξακολουθούσε να εμπιστεύεται το κομμουνιστικό κόμμα". Μέχρι σήμερα πολλοί Ρώσοι περιφρονούν τον Γκορμπατσόφ, τον θεωρούν "νεκροθάφτη" της Σοβιετικής Ένωσης, της άλλοτε ακμαίας υπερδύναμης που κατάφερε να νικήσει, να ταπεινώσει και τελικά να καταστρέψει τον χιτλεροφασισμό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τέλος του Γκορμπατσόφ επισφραγίστηκε το 1991, όταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της νομενκλατούρας επιχείρησαν να τον ανατρέψουν, αλλά βρήκαν μπροστά τους τον Μπόρις Γιέλτσιν, που εκδίωξε τους επίδοξους πραξικοπηματίες, για να ανέλθει ο ίδιος στην εξουσία ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης.
Ο πρωτεργάτης της ελευθερίας
Στη βιογραφία του τελευταίου Σοβιετικού ηγέτη ο Λότσο σκιαγραφεί με ιδιαίτερη επιμέλεια την προσωπικότητά του, τον ιδιαίτερο ρόλο της συζύγου του Ραΐσα που έφυγε νωρίς νικημένη από τον καρκίνο, αλλά και την ασυνήθιστη σταδιοδρομία του Γκορμπατσόφ, που ξεκίνησε ως στρυφνός κομματικός αξιωματούχος στη Σταυρούπολη, με όλα τα προνόμια, για να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές του 20ού αιώνα. "Ο Γκορμπατσόφ χάρισε την ελευθερία σε 164 εκατομμύρια ανθρώπους", παρατηρεί ο Λότσο και εξηγεί αναλυτικά: "38 εκατομμύρια Πολωνούς, 16 εκ. Τσέχους και Σλοβάκους, 23 εκ. Ρουμάνους, 9 εκ. Βούλγαρους, άλλους τόσους Ούγγρους και βέβαια 16 εκ. Γερμανούς στη ΛΔΓ". Ωστόσο, ο Γκορμπατσόφ δεν κατάφερε να διατηρήσει την ενότητα της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης. Η απελπιστική κατάσταση της οικονομίας και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου γονάτισαν την άλλοτε υπερδύναμη, που ήταν απόλυτα εξαρτημένη από τις εξαγωγές πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές. Σε τελική ανάλυση, σημειώνει ο Λότσο, ο Γκορμπατσόφ γνώριζε ελάχιστα πράγματα για την οικονομία, γι αυτό συχνά φαινόταν να διστάζει ή να παλινωδεί.
Την ίδια στιγμή, ο βιογράφος του Γκορμπατσόφ αντικρούει τα στερεότυπα περί ασθενούς προσωπικότητας χωρίς ηγετικά προσόντα, τα οποία επικρατούν μέχρι σήμερα στη Ρωσία για τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης. Περιγράφει παρασκηνιακές συγκρούσεις σε εποχές δύσκολες μετά την στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν και την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ και υπενθυμίζει ότι ο Γκορμπατσόφ κατάφερε να επιβληθεί στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. "Αν πράγματι ήταν τόσο ασθενής προσωπικότητα, δεν θα είχε τύχη απέναντι στους σκληρούς του Κρεμλίνου", επισημαίνει ο Λότσο. Σήμερα ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραμένει μία σημαντική φωνή για το δημοκρατικό κομμάτι της ρωσικής κοινωνίας, αν μη τι άλλο ως συνιδιοκτήτης της εφημερίδας Nowaja Gaseta. Κάθε τόσο ο Γκορμπατσόφ επαινεί την εξωτερική πολιτική του Βλάντιμιρ Πούτιν, το ίδιο έκανε ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Δεν παραλείπει ωστόσο να ασκεί κριτική για τους χειρισμούς του Ρώσου προέδρου εντός συνόρων και να προειδοποιεί ακόμη και για ενδεχόμενη "διολίσθηση στη δικτατορία".
Ουλφ Μάουντερ (DPA)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: Deutsche Welle
-
15:53 ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ενοχοποιεί για μια ακόμη φορά τους πολίτες
-
15:46 Βρετανία: Η βασιλική οικογένεια βιώνει μία μεγάλη αίσθηση απώλειας μετά τον θάνατο του Φίλιππου
-
15:42 ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καλωσόρισε τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των LG Energy Solution και SK Innovation Co
-
15:38 Ουγκάντα, Τανζανία υπέγραψαν συμφωνίες κατασκευής αγωγού αργού πετρελαίου με τη γαλλική Total και την κινεζική CNOOC
-
15:32 DW: Το AfD ζητά την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ
-
15:26 Ρωσία: Να ικανοποιηθούν προϋποθέσεις που προβλέπονται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ
-
15:16 Ιορδανία: Η πρώτη κοινή εμφάνιση του βασιλιά Αμπντάλα με τον πρίγκιπα Χάμζα
-
15:12 Στη Βεγγάζη της Λιβύης αύριο ο Ν. Δένδιας
-
14:53 Καταβολές 161 εκατ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ την εβδομάδα 12-16 Απριλίου
-
14:33 Ιράν: 258 θάνατοι από την COVID-19 αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο
-
Τουρκία: Ποιες οι πιθανότητες να ανατραπεί ο Ερντογάν
-
Γιατί τα βλέμματα στρέφονται στη Σύμβαση του Μοντρέ
-
Γαλλία: Παρατείνει την περίοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA
-
Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021
-
ΕΚΠΑ: Έρευνες νέου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
-
Έτοιμη για εκκίνηση η Γραμμή 4 του Μετρό
-
Εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα "κορονοχρέη"
-
Γαλλία: Η Λεπέν "φλερτάρει" με τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2022
-
Δολοφονία Καραϊβάζ: Βίντεο και φωτογραφικό υλικό δείχνουν τους εκτελεστές
-
ΠΟΜΙΔΑ: Τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για αποζημιώσεις, φορολογία εισοδήματος & ΕΝΦΙΑ
-
Εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα "κορονοχρέη" (17)
-
Τουρκία: Ποιες οι πιθανότητες να ανατραπεί ο Ερντογάν (12)
-
Κ. Μητσοτάκης: Κάντε το εμβόλιο, το οφείλετε στον εαυτό σας και στην κοινωνία (10)
-
Προ των πυλών η ειδική βίζα για ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα (10)
-
Χαμηλή η διείσδυση των οχημάτων φυσικού αερίου (9)
-
Γιατί τα βλέμματα στρέφονται στη Σύμβαση του Μοντρέ (4)
-
Γ. Κουμουτσάκος για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη: Θετικό αποτέλεσμα θαρραλέας πολιτικής απόφασης (4)
-
Με φοροαπαλλαγές οι επενδύσεις σε startups (4)
-
Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός που μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες και κάνναβη (3)
-
Β. Κικίλιας: Υπολογίζουμε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες (3)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
