Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Φεβ-2021 22:53

  Σύνοδος Κορυφής: Σε τρεις μήνες το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού η ΕΕ - Υποχωρεί η Μέρκελ, σε τι αντιδρά ο Μακρόν

  Σύνοδος Κορυφής: Σε τρεις μήνες το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού η ΕΕ - Υποχωρεί η Μέρκελ, σε τι αντιδρά ο Μακρόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.54

  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλησίασαν σε μια συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με ορίζοντα να είναι έτοιμα σε περίπου τρεις μήνες, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδίων, ζητώντας παράλληλα αυστηρότερα εμπόδια στις εξαγωγές δόσεων των εμβολιαστικών σκευασμάτων από την ΕΕ.

  Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης κορυφής την Πέμπτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετρίασε την αρνητική στάση της σχετικά με τα πιστοποιητικά, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εργασία της Ένωσης προς ένα τέτοιο έγγραφο. Ωστόσο, η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ζήτημα των νομικών δυσκολιών που θα επέφερε ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

  Η σύγκλιση μεταξύ των ηγετών έρχεται καθώς οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό στο μπλοκ των "27", μεταξύ αυτών και η ελληνική, οι οποίες υπέστησαν τις πιο απότομες μειώσεις τουριστικών ροών πέρυσι, είναι αποφασισμένες να ανοίξουν τις "θύρες" τους σε ανθρώπους που θα έχουν εμβολιαστεί. Άλλες χώρες, ωστόσο, αντιτίθενται σε τέτοιες κινήσεις, επικαλούμενες την έλλειψη πειστικών αποδεικτικών στοιχείων ότι ο εμβολιασμός σταματά τη μετάδοση του κορονοϊού, καθώς και τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χορήγηση ειδικών προνομίων σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, τα οποία θα στερούνται άλλες.

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε ακόμη πιο δύσπιστος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράζοντας ανησυχίες για άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα και πάλι με πηγές του Bloomberg.

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, βασικός υποστηρικτής της ιδέας, προειδοποίησε ότι εάν η ΕΕ δεν δημιουργήσει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, είναι πιθανό στη θέση της να το πράξει κάποια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

  "Φρένο" στις εξαγωγές εμβολίων

  Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ηγέτες πίεσαν για μια αυστηρότερη προσέγγιση ως προς την παροχή αδειών εξαγωγών σε εταιρείες που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις διανομής εμβολίων στο μπλοκ, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. Η σκληρή γραμμή υποστηρίχθηκε από τον πρόσφατα διορισμένο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε επίσης να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη του πληθυσμού τουλάχιστον με την πρώτη δόση των εμβολίων για τη μεγιστοποίηση της προστασίας, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους ηγέτες ότι τυχόν ελλείψεις στον εφοδιασμό εμβολίων σύντομα θα ξεπεραστούν. Σύμφωνα με μια διαφάνεια που παρουσιάστηκε στους ηγέτες της ΕΕ, της οποίας έλαβε γνώση το Bloomberg, οι διαθέσιμες δόσεις στα επόμενα τρίμηνα θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του μπλοκ των "27".

  Ο Ντράγκι δεν πείστηκε, σύμφωνα με έτερο αξιωματούχο, αναφέροντας ότι οι παραδόσεις κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο δεν μπορούν να προβλεφθούν.

  "Διατήρηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων"

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τη "διατήρηση αυστηρών περιοριστικών" μέτρων, και την ταυτόχρονη επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού για την επιβράδυνση της εξάπλωσης των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, χωρίς όμως να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για ένα μελλοντικό "διαβατήριο εμβολιασμού".

  "Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή και οι νέες παραλλαγές θέτουν πρόσθετες προκλήσεις. Πρέπει, συνεπώς, να διατηρήσουμε αυστηρούς περιορισμούς εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειές μας" για να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, ανέφεραν οι 27 στα συμπεράσματα της Συνόδου.

  Ενώ η άνοδος των κρουσμάτων βρετανικών και νοτιοαφρικανικών παραλλαγών του ιού αυξάνει το φάσμα νέων εξάρσεων μόλυνσης σε ολόκληρη την ήπειρο, οι εκστρατείες εμβολιασμού παραμένουν αργές, με σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

  "Οι επόμενες εβδομάδες θα παραμείνουν δύσκολες στον τομέα του εμβολιασμού", παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

  "Αλλά θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας (...) Έχουμε τα μέσα να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην (...) έξοδο από την κρίση τους προσεχείς μήνες", πρόσθεσε.

  Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε "αισιόδοξη" για τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως το "τέλος του καλοκαιριού", χάρη στην αναμενόμενη απότομη αύξηση των παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

  "Κοιτάζοντας τα στοιχεία (των παραδόσεων), είμαστε αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να επιτύχουμε τον στόχο μας" για τον εμβολιασμό περίπου 225 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, είπε μετά τη σύνοδο.

  Η Επιτροπή υποσχέθηκε απότομη αύξηση της διανομής εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο - με απότομη αύξηση των παραδόσεων από τις Pfizer/BioNTech και την Moderna, και με την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, με στενή επίβλεψη για την αντιμετώπιση αστοχιών στις μονάδες γραμμές παραγωγής.

  "Επιστημονικά ερωτήματα"

  Ο Μισέλ ζήτησε "βελτίωση των δυνατοτήτων προσδιορισμού αλληλουχίας" του ιού για γρήγορη ανίχνευση των παραλλαγών του - μια περίπλοκη διαδικασία που διενεργείται άνισα στην Ένωση, αλλά για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν αποδεσμεύσει κεφάλαια.

  Υπό την ανησυχία της εξάπλωσης παραλλαγών του νέου κορονοϊού, περίπου δέκα κράτη μέλη επέβαλαν περιορισμούς στη διέλευση των συνόρων τους. Η Επιτροπή κάλεσε έξι από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Γερμανίας, να εξηγήσουν τους περιορισμούς που οι Βρυξέλλες κρίνουν δυσανάλογους, φοβούμενες διακοπές στις αλυσίδες παραγωγής.

  Η Γαλλία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαιτεί τεστ PCR που θα έχουν πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για μη επαγγελματικά ταξίδια διασυνοριακών εργαζομένων από τη Γερμανία στο πέρασμα στο Μοζέλ.

  Οι "27" είχαν αρχικά δεσμευτεί να υιοθετήσουν μόνο "αναλογικά" και "χωρίς διακρίσεις" μέτρα. Αλλά οι παραλλαγές άλλαξαν την κατάσταση, ωθώντας ορισμένες κυβερνήσεις να κλείσουν τα σύνορά τους.

  "Πρέπει να τηρήσουμε μια κοινή προσέγγιση: πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια, αλλά τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι αναλογικά και η κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών πρέπει να είναι εγγυημένη", είπε ο Μισέλ.

  Ωστόσο, υπενθύμισε ότι εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβάλει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

  Όσον αφορά την έκδοση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη διευκόλυνση ταξιδιωτικών μετακινήσεων, οι ηγέτες περιορίστηκαν στα συμπεράσματά τους "ζητώντας κοινή προσέγγιση".

  "Υπάρχουν ακόμα επιστημονικά ερωτήματα: δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι σταματάς να μεταδίδεις τον ιό μετά τον εμβολιασμό", δήλωσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

  Το θέμα των δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτό το "διαβατήριο" θεωρήθηκε "συγκρουσιακό " και "επουσιώδες" από ορισμένα κράτη μέλη, σε μια εποχή που μόνο το 4,2% των Ευρωπαίων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

  "Πράσινο διαβατήριο"

  Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η προσδοκία είναι η τεχνική προετοιμασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.

  Ο Εμ. Μακρόν δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ηθικά ζητήματα. Όπως είπε, ένα διαβατήριο εμβολιασμού θα ήταν άδικο για νέους ανθρώπους που είναι οι τελευταίοι στη σειρά εμβολιασμών.

  Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη, ειδικά εκείνα που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος - θέλουν ταχεία υιοθέτηση του μέτρου για να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν.

  Με τη στήριξη και της Βουλγαρίας, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε "ένα πράσινο διαβατήριο" που θα επιτρέπει στους κατόχους του να ταξιδεύουν ή να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και σε όσους θεωρούνται "άνοσοι" αφού έχουν προσβληθεί από τον ιό.

  Οι "27" ανέθεσαν τελικά στην Κομισιόν το καθήκον να καταρτίσει τους τεχνικούς όρους για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού (θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων, διαλειτουργικότητα κλπ).

  Η Επιτροπή "θα χρειαστεί τρεις μήνες για να το επιτύχει αυτό", δήλωσε η Μέρκελ.

  Εναπόκειται στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας τους και τις τελωνειακές τους δομές για να προετοιμαστούν για την εισαγωγή αυτού του κοινού πιστοποιητικού, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  "Θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την εφαρμογή, εάν θέλουμε να έχουμε ένα πράσινο και αποτελεσματικό πιστοποιητικό έως το καλοκαίρι", τόνισε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ