Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Φεβ-2021 11:07

  XAV-19: Τα πολυκλωνικά αντισώματα ένα νέο όπλο στην καταπολέμηση των μεταλλάξεων της Covid-19

  Κορονοϊός: Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Xenothera με έδρα τη Νάντη της Γαλλίας εργάζεται σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα πολυκλωνικών αντισωμάτων ζωικής προέλευσης για την καταπολέμηση της Covid-19. 

  Οι κλινικές δοκιμές του XAV-19, όπως ονομάζεται το φάρμακο, βρίσκονται σε εξέλιξη με την βοήθεια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νάντης, καθώς και περίπου είκοσι άλλων νοσοκομείων. Η εταιρεία ελπίζει να αποκτήσει προσωρινή άδεια χρήσης το 2021.

  Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης, η δοκιμή του XAV-19 κρίθηκε απαραίτητη από τις Γαλλικές υγειονομικές Αρχές και ήδη σε περίπου 40 εθελοντές που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμά έχει χορηγηθεί το XAV-19.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Xenothera, Οντίλ Ντιβό αυτή η θεραπεία έχει το πλεονέκτημα να καταπολεμά τις μεταλλάξεις του ιού που είναι γνωστές μέχρι σήμερα (Βρετανική, Νοτιοαφρικανική και Βραζιλιάνικη). 

  Τα πολυκλωνικά αντισώματα, είναι λιγότερο "ευαίσθητα" από τα μονοκλωνικά στις μεταλλάξεις με αποτέλεσμα να είναι ένα επιπλέον "όπλο" για την ιατρική κοινότητα. 

  Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε  ότι μια μετάλλαξη του Covid-19 κατέστρεψε  την αποτελεσματικότητα του μονοκλωνικού REG-CoV2 (του λεγόμενου αντισώματος "Trump"). Στη μελέτη, βρέθηκαν πάνω από 3800 πιθανές μεταλλάξεις που αποτρέπουν την ομαλή λειτουργία των αντισωμάτων.

  Με βάση τα δεδομένα των ερευνητών φάνηκε ότι η πληθώρα των πιθανών μεταλλάξεων καθιστά τον  ιό ανθεκτικό σε ένα μόνο από τα δύο αντισώματα της Regeneron, άρα για να γίνει ανθεκτικός στο REGN-COV2 "κοκτέιλ" ο ιός πρέπει να υποστεί παραπάνω από μία μεταλλάξεις. Ωστόσο, υπήρχε ένα πιθανό σημείο μετάλλαξης, που θα έκανε τον ιό ανθεκτικό στο συνδυασμό REGN-COV2.

  Σε αυτό το πλαίσιο, τα πολυκλωνικά αντισώματα της Xenothera αποδεικνύονται μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για την καταπολέμηση της πανδημίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ