Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 17:24

  Πάουελ: Οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος

  Πάουελ: Οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε σήμερα ο διοικητής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεση του στο Κογκρέσο, με τον κεντρικό τραπεζίτη να διαβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η Fed αναμένεται να διατηρήσει την χαλαρή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για αρκετό διάστημα.

  "Αν και δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές βελτιώνονται για αυτό το έτος", ανέφερε ο Πάουελ στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

  "Εάν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και οι ΗΠΑ θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό, το δεύτερο μισό του 2021 ενδεχομένως να είναι αρκετά καλό", εκτίμησε.

  Για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού, η Fed έχει οδηγήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν, ενώ πραγματοποιεί αγορές ομολόγων με ρυθμό 120 δισ. δολ. το μήνα και άλλων χρεογράφων προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες. Η Fed έχει αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί "σημαντική πρόοδος" στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός έχει πλησιάσει τον στόχο για ρυθμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

  Στην ομιλία του ο Πάουελ σημειώνει ότι η οικονομία "παραμένει ακόμα μακριά από τους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό" και αναμένεται να χρειαστεί ένα χρονικό περιθώριο για να "επιτευχθεί σημαντική πρόοδος".

  Αρκετοί αναλυτές περιμένουν η Fed να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι τις αρχές του 2022.

  "Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει άνιση και απέχει ακόμα πολύ από το να ολοκληρωθεί", προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες στην πορεία που πρέπει να διανύσουμε".

  Ο διοικητής της Fed σημείωσε παράλληλα ότι η πορεία της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την πορεία του ιού.

  Αυτή τη στιγμή, το κύμα των μολύνσεων, οι νοσηλείες και οι θάνατοι τους τελευταίους μήνες "επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης", ανέφερε ο πρόεδρος της Fed.

  "Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των νέων μολύνσεων και νοσηλειών υποχωρεί και οι εμβολιασμοί προσφέρουν ελπίδα για επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες αργότερα φέτος", ανέφερε ο Πάουελ. Οι εμβολιασμοί αναμένεται να επιταχύνουν την επιστροφή, πρόσθεσε.

  Δήλωση εμπιστοσύνης η άνοδος των αποδόσεων

  Σχολιάζοντας εξάλλου την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, ο Πάουελ σημείωσε ότι αποτελεί "μια δήλωση εμπιστοσύνης στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών".

  Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Fed δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η άνοδος των αποδόσεων θα οδηγούσαν την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού.

  Όπως επισήμανε, ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος και δεν αναμένονται μεγάλες ή επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, αν και η Fed περιμένει μια προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού.

  Επισήμανε επίσης ότι δεν περιμένει η δημοσιονομική στήριξη σε συνδυασμό με τα μέτρα νομισματικής τόνωσης να προκαλέσουν κάποια μεγάλη αλλαγή στον πληθωρισμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ