Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 09:26

  Τι συμφώνησαν Facebook-Αυστραλία για το οικονομικό "κόστος" των ειδήσεων - Ανάλογη νομοθεσία εξετάζουν Βρετανία, Καναδάς

  Τι συμφώνησαν Facebook-Αυστραλία για το οικονομικό "κόστος" των ειδήσεων - Ανάλογη νομοθεσία εξετάζουν Βρετανία, Καναδάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Facebook κατέληξε στην απόφαση να αποκαταστήσει την παρουσία των αυστραλιανών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στην πλατφόρμα της, μετά την αποδοχή από πλευράς της κυβέρνησης της Αυστραλίας τεσσάρων αλλαγών στο νομοσχέδιο που αφορά τον εξαναγκασμό των τεχνολογικών κολοσσών να πληρώνουν για το ενημερωτικό περιεχόμενο που χρησιμοποιείται στις πλατφόρμες τους, όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της χώρας Josh Frydenberg.

  Η Αυστραλία και η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται εδώ και ορισμένο διάστημα σε διαμάχη, μετά την εισαγωγή στο κοινοβούλιο νομοθεσίας η οποία αμφισβητεί στην πράξη την κυριαρχία των  Facebook και Alphabet (Google) στην αγορά περιεχομένου ειδήσεων στο Διαδίκτυο.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, το Facebook "μπλόκαρε" όλο το ειδησεογραφικό περιεχόμενο από αυστραλιανούς ιστότοπους στην πλατφόρμα του.

  Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις του κ. Frydenberg και του CEO της Facebook Mark Zuckerberg το σαββατοκύριακο, οι οποίες κατέληξαν σε συμβιβασμό.

  Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται στην προτεινόμενη τοποθεσία, βρίσκεται και η διεύρυνση του χρόνου που προβλέπεται μέχρι την προσφυγή στον υποχρεωτικό μηχανισμό διαιτησίας, στην περίπτωση που οι τεχνολογικοί κολοσσοί και οι πάροχοι ειδησεογραφικού περιεχομένου δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα εύλογο τίμημα.

  "Είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση συμφώνησε σε αριθμό αλλαγών και εγγυάται να ανταποκριθεί στις δομικές ανησυχίες μας σχετικά με το να επιτρέπει εμπορικές συμφωνίες που να αναγνωρίζουν τη σημασία της πλατφόρμας μας για τους παρόχους ειδησεογραφικού περιεχομένου, παράλληλα με τη σημασία που έχει το περιεχόμενο που εκείνοι μάς παρέχουν", σημειώνει η Facebook σε δήλωσή την οποία ανήρτησε στο διαδίκτυο.

  Με βάση τις αλλαγές, μεσολαβεί περίοδος δύο μηνών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων πριν η επιτροπή διαιτησίας, η οποία διορίζεται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, επέμβει μεταξύ τεχνολογικών "γιγάντων" και παρόχων ειδησεογραφικού περιεχομένου. Παρέχεται έτσι περισσότερος χρόνος για σύναψη ιδιωτικής συμφωνίας.

  Αναγνωρίζεται επίσης η ήδη υπάρχουσα "συμβολή της εταιρείας στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας ειδήσεων της Αυστραλίας" μέσω ήδη υπαρχουσών συμφωνιών.

  Το ζήτημα έλαβε μεγάλη διεθνή κάλυψη, καθώς Καναδάς και Βρετανία εξετάζουν ανάλογα νομοθετικά μέτρα.

  Εκπρόσωπος της Google, που εμπλέκεται επίσης στο θέμα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ