Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 18:48

  Citi: Το μέλλον είναι σ’ έναν "πιο πράσινο πλανήτη"

  Citi: Το μέλλον είναι σ’ έναν "πιο πράσινο πλανήτη"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δανάης Μαραγκουδάκη 

  Κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη και βιωσιμότητα έχουν γίνει πλέον "καυτά” θέματα συζήτησης σε μια παγκόσμια προσπάθεια να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος. Μετά τη Συμφωνία του Παρισιού που επικύρωσαν το 2015 συνολικά 195 χώρες και αποτέλεσε το πιο σημαντικό σχέδιο δράσης ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πολλές εταιρείες έθεσαν φιλόδοξους στόχους μεταξύ των οποίων η μετάβαση στην εποχή των μηδενικών ρύπων.

  Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Citi ανέλαβε τον Σεπτέμβριο τη δέσμευση για επενδύσεις 250 δισ. δολαρίων την προσεχή πενταετία σε προσπάθειες μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη μείωση των κινδύνων για το κλίμα και στην επέκταση ενεργειών βιωσιμότητας.

  Σε διαδικτυακή εκδήλωση της Citi που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα "Financing a Greener Planet” (Χρηματοδοτώντας έναν πιο Πράσινο Πλανήτη), η τράπεζα περιέγραψε τους τρεις παράγοντες που δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής σχετικά με την κλιματική αλλαγή: πολιτική και ρύθμιση, καινοτομία και μια "πράσινη” δυναμική στην επενδυτική κοινότητα. 

  Η Citi κάνει λόγο για ένα momentum δράσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή το οποίο εμφανίστηκε πριν την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες από την πανδημία, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον σε συνδυασμό με την εταιρική αλλά και επενδυτική στόχευση αποτελούν ένα συνδυασμό που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένες δράσεις για το κλίμα.

  Όπως τόνισε η Elree Winnett Seelig, επικεφαλής ESG για Markets και Securities Services της Citi, η "πράσινη” στροφή αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. "Πλέον έχουν καταγραφεί και κινήσεις καλής θέλησης από ιδιώτες επενδυτές και γι’ αυτό τώρα χρειάζεται οι φορείς χάραξης πολιτικής να πιάσουν δουλειά”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Αύξηση στα "πράσινα” ομόλογα

  Σύμφωνα με την Citi, παρότι ο ρυθμός της καινοτομίας έχει επιταχυνθεί και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπάρχει ένα "επενδυτικό χάσμα” μεταξύ του τι δαπανάται τώρα και του τι πρέπει να δαπανηθεί το οποίο είναι τεράστιο και αγγίζει έως και τα 3 - 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

  Στην εκδήλωση, ο Philip Brown, διευθύνων σύμβουλος στο τμήμα Capital Markets Origination της Citi, έκανε λόγο για αύξηση 180% το 2020 (σε σχέση με το 2019) στην έκδοση "πράσινων” ομολόγων, ενώ ακόμα μεγαλύτερη εκτόξευση παρουσίασε η έκδοση "κοινωνικών” ομολόγων η οποία αυξήθηκε 700% σε σχέση με το 2018. Όπως σημείωσε, τα "κοινωνικά” ομόλογα αξίας 150 δισ. δολαρίων ήταν κυρίως προσπάθειες κυβερνήσεων να απαντήσουν στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην αγορά εργασίας και αλλού.

  SPAC και "πράσινες” επενδύσεις

  Επίσης, όπως ανέφερε στην εκδήλωση o Sandip Sen, Global Head of Alternative Energy Banking της τράπεζας, οι επενδύσεις μέσω εταιρειών SPAC έγιναν πολύ δημοφιλείς ειδικά εντός του 2020. Πολλές από τις SPAC που προχώρησαν σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο εντάσσονται στον κλάδο της καθαρής ενέργειας, της ενεργειακής μετάβασης, ακριβώς επειδή υπάρχει ένα momentum στον τομέα που αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη.

  Τέλος, σύμφωνα με το στέλεχος της Citi, ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο διάστημα η προσπάθεια μεγάλων εταιρειών, παραδοσιακών κολοσσών ενέργειας να μεταβούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και άλλες επενδύσεις καθαρής ενέργειας χρησιμοποιώντας ως όχημα τις SPAC ώστε να μην μεταφέρουν το κόστος στους επενδυτές τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ