Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 12:47

  Μελέτη: Τα εμβόλια των Pfizer, AstraZeneca μειώνουν σημαντικά το ρίσκο νοσηλείας

  Pfizer
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.54

  Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στη Σκωτία δείχνουν να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας από τη νόσο αυτήν, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι και τα δύο εμβόλια κατά της COVID-19, αυτό των Pfizer/BioNTech και αυτό των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων, δείχνουν τα πορίσματα προκαταρκτικής έρευνας, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

  Η μελέτη που δημοσιεύθηκε, η οποία καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της Σκωτίας των 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, αναφέρει ότι ο κίνδυνος νοσηλείας με κορονοϊό μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, ήταν 85% χαμηλότερος από ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, περίπου 28-34 ημέρες μετά από τον εμβολιασμό.

  Υπήρξαν 94% λιγότερες νοσηλείες μεταξύ όσων εμβολιάστηκαν με το προϊόν της AstraZeneca, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

  "Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά και μας δίνουν πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον", δήλωσε ο Αζίζ Σέικ, καθηγητής στο Usher Institute του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που συνηγήθηκε της έρευνας.

  Ο Σέικ προειδοποίησε ωστόσο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και ότι η έρευνα αυτή δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά πρόσθεσε: "Έχω ενθαρρυνθεί πολύ. Τώρα έχουμε εθνικά στοιχεία (...) ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία κατά των νοσηλειών από την COVID-19".

  Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη Σκωτία συγκεντρώθηκαν μεταξύ της 8ης Δεκεμβρίου και της 15ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής 1,14 εκατομμύρια εμβόλια χορηγήθηκαν και το 21% του πληθυσμού της Σκωτίας είχε λάβει μια πρώτη δόση.

  Μεταξύ αυτών που ήταν ηλικίας 80 ετών και άνω --μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά τον νέο κορονοϊό-- ο εμβολιασμός συνδέθηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας στην τέταρτη εβδομάδα, μετά τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων και από τα δύο εμβόλια.

  Ο Τζιμ ΜακΜέναμιν, διευθυντής του τμήματος συμβάντων COVID-19 του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, δήλωσε ότι τα πορίσματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά "καθώς προχωράμε από την προσδοκία σε βάσιμες αποδείξεις του οφέλους από τα εμβόλια".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ