Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 14:29

  Νέες συμφωνίες ΕΕ με Moderna και Pfizer για εκατοντάδες εκατομμύρια νέες δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19

  Νέες συμφωνίες ΕΕ με Moderna και Pfizer για εκατοντάδες εκατομμύρια νέες δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.47

  Σε νέες συμφωνίες τόσο με την Moderna, όσο και με το "δίδυμο" Pfizer/BioNTech, για την προμήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων των εμβολίων τους κατά του κορονοϊού κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να επιταχύνει προκειμένου να "διορθώσει" την μέτρια εκκίνηση της διαδικασίας εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

  Και τα δύο εμβόλια είναι της σύγχρονης τεχνολογίας mRNA. 

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια φέτος 150 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 από τη συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

  Βάσει της συμφωνίας, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί τη Δευτέρα από το πρακτορείο Reuters, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις το 2022.

  Η ΕΕ είχε ήδη "κλείσει" για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει μερικές καθυστερήσεις.

  Συμφωνία και με Pfizer/BioNTech

  Νωρίτερα το πρωί, οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια άλλων 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου τους κατά της νόσου COVID-19 στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης. 

  Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει την επιλογή να ζητήσει άλλες 100 εκατ. δόσεις στη συνέχεια.

  Η νέα συμφωνία είναι επιπλέον των 300 εκατ. δόσεων που έχουν ήδη δεσμευτεί από την Ε.Ε. για το 2021 στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας που υπογράφηκε το 2020. 

  Οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2021, με περίπου 75 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο. 

  Οι συνολικές δόσεις που θα παραδοθούν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2021 φτάνουν πλέον τις 500 εκατ. με την επιλογή να αυξηθούν στις 600 εκατ. 

  "Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της προσπάθειας να νικηθεί ο ιός και να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Εργαζόμαστε ακούραστα για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη και αλλού, επεκτείνοντας την παραγωγική μας ικανότητα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

  "Με τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένουμε πλέον να παραδώσουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατ. Ευρωπαίων πριν το τέλος του έτους", πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ